Nadezda 2.jpg (951 KB)

На платоу Музеја Херцеговине у Требињу, вечерас је првакиња Народног позоришта у Београду Вања Милачић извела монодраму „Ненаписана писма”, о животу и стваралаштву Надежде Петровић.

Глумица је истакла да је ова монодрама подсјећање да је Надежда Петровић највећа српска сликарка, народни херој и зачетник „Кола српских сестара“.

„То је жена која се залагала за равноправност полова, да жене имају слободу гласа на изборима, то је жена која је много тога урадила за српски народ и за српску културу. Један дјелић ове монодраме је њен интиман живот, који смо ми намаштали и који не мора бити такав, али ми смо је представили као рањиву жену, као што су све жене овог доба рањиве“, рекла је Милачић.

Nadezda 1.jpg (735 KB)

Она је додала да јoj je било веома инспиративно припремати ову монодраму, те да је имала велику одговорност јер игра улогу жене која је постојала и оставила много тога иза себе.

„Ова представа је извођена на толико различитих сцена. Играла сам испред Гимназије у Чачку, то је драгоцјено јер се ту налази споменик који је Иван Мештровић направио Надежди Петровић. Када сам успјела привући пажњу гимназијалаца, мислим да ћу привући свачију“, навела је Вања Милачић.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић рекла је да је ова монодрама пратећи програм изложбе „Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић“ која је по први пут донијела оригинална дјела ове знамените сликарке у Музеј Херцеговине.

„Монодрама на интересантан начин оживљава лик и дјело знамените српске сликарке Надежде Петровић. Ово је посебан мултидисциплинаран начин музеологије када се извођачке умјетности на овакав начин, представом, повезују са музеолошком поставком која је и инклузивна и посебна јер је адаптирана за слијепе и слабовиде особе“, казала је Вујковић.

Милкица Милетић, књижевница из Чачка је оживјела лик Надежде Петровић у свом тексту „Ненаписана писма“, који је за сцену адаптирала и режирала Наташа Радуловић. Глумица Вања Милачић само предводи велики женски тим који стоји иза ове представе. Сценографију је урадила Марија Лукић „Shabby Chic Design“ из Чачка, костим Марта Чкоњевић студенткиња на одсјеку костима у Београду, а оригиналну музику написала је Ана Крстајић, креативни амбасадор националне платформе Србија Ствара, док дизајн потписује Ана Крбањевић дизајнерка из Београда. Инспицијент представе је Сања Мимица.

Nadezda.jpg (906 KB)