PCSIMG-114f4afec7a5462ec54d3ac3d2f6aabe.jpg (63 KB)

Одборници Скупштине општине Билећа на данашњој ванредној сједници затражили су да  полиција буде 24 сата у рејону Ситнице у општини Билећа, како би се заштитило становништво и имовина овог рејона од миграната.

Од општинске управе је затражено да се именује члан Kоординационог тијела за праћење кратања миграната  РС,  а од начелника Миљана Алексића да формира комисију за процјену штету упадима миграната у куће и друге објекте.

Затражено је и да се Милораду Чомићу објезбиједи помоћ током одбране пред правосудним органима након недавног убиства мигранта.

Од Граничне полиције БиХ одборници су затражили да предузме све мјере за спријечавање уласка миграната у БиХ, а од МУП Српске да предузму све мјере у циљу боље безбједности становника рејона Ситнице.

Закључак ће бити достављен члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, Министарству безбједности БиХ, Граничној полицији БиХ,и МУП-у РС и мјесним заједницама у рејону Ситнице.

Скупштинско засједање са само једном тачком дневног реда, мигрантском кризом, које је сазвао начелник општине Миљан Алексић, трајало је скоро три сата, а нису изостала ни политичка препуцавања.

Одборник Дражен Дунђер је рекао да мигранте у овај рејон довозе кријумчари који припадају владајућим партијама у Билећи, прије свега ДНС-у.

Славко Дангубић је уз објашњење да је предсједник Скупштине Срђан Роган требао прекинути Дунђера у непримјереним дискусијама напустио засједање уз најаву да ће подржати закључке.

Мјештани Врањске на данашњем скупштинском засједању су изнијели информацију да мигранти свакодневно упадају у куће, школе, парохијске домове, цркве, мјесна гробља, пљачкају, изазивају пожаре и слично.

Посљедњи случај догодио се синоћ кад је група од 11 миграната покушала ући у једну кућу у овом рејону.

Начелник ПУ Требиње Синиша Лакета је на почетку засједања рекао да ће полиција предузети све мјере и радње  да заштити грађане и њихову имовину, а ако се процјени да је потребно, биће организовано и 24 сатно дежурство у рејону  Ситнице.

Он је додао да је у посљедње вријеме поднесено осам извјештаја за кривично дјело кријумчарење људи  на подручју Херцеговине и шест извештаја за почињена кривична дјела против миграната.

Сједници Скупштине општине Билећа присиствовали су и представници Службе за послове са странцима БиХ и ОЕБС.