475430_nebenzja-1_f.jpg (57 KB)

Резолуција о Сребреници није донета оним бројем гласова којем су се спонзори надали, било је више гласова уздржаних и против него за, рекао је амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Генералне скупштине.

„Усвајање резолуције је жалосна страница у историји Генералне скупштине УН", истакао је Небензја.

Он је рекао да су аутори довели остале у заблуду тврдећи да ће документ довести до помирења, а прикрили су чињеницу да нема сагласности три ентитета у БиХ. Циљ је да се демонизује један народ бивше Југославије и да се поткопа Дејтонски споразум, стога не чуди што се тај споразум уопште не спомиње у нацрту резолуције, нагласио је Небензја.

Говорећи о томе ко су све спонзори резолуције, он је рекао да су чак и Холанђани имали храбрости да то ураде иако су њихови мировњаци имали срамну улогу у том догађају.

"Немачка је спонзор, а она нема ниаккво морално право да помиње реч геноцид и да држи придике другима", рекао је руски амбасадор.

Иницијатори резолуције подстичу БиХ на конфронтацију, истакао је он, додајући да је циљ усвојене резолуције подривање Дејтонског споразума. Утисак је да људи из Босне никада неће да се помире и сматрамо да је ово претња по мир у земљи и региону у целини, оценио је Небензја.

„Шта су добили резолуцијом? То је само Пирова победа", закључио је руски амбасадор.

Он је пре образложења тога како је гласала Русија скренуо пажњу председавајућем да је представио Александра Вучића као "уваженог представника Србије".

"Он није уважени представник, већ председник Србије. Молим вас да то признате и уважавате", рекао је Небензја.