Porodica Jaksic

ТРЕБИЊЕ | Припреме за прославу Васкрса, највећег хришћанског празника, како су нам рекли наши овогодишњи домаћини породица Жељка и Ирене Јакшић, почиње седам недјеља прије Васкрса, Васкршњим постом који се назива Света четрдесетница, јер је посљедња недјеља уствари већ почетак прославе празника.

”Смисао Хришћанства је посљедња седмица пред Васкрс, од Цвјетне недјеље до Васкрсења Христова када се сјећамо његова страдања и васкрсења. Свака недјеља поста има своју симболику и свој назив”, објашњава Жељко смисао Васкрса, а Ирена додаје да се посљедња седмица назива Страсна седмица те да су у њој Богаслужења јако лијепа и јако важна.

”Празник Врбица или Лазарева субота је празник коме се највише радују дјеца, јер тај дан се праве вјенчићи од врбе и цвијећа, који се стављају око главе дјеци. На Цвијетну недјељу се умивамо водом у којој је било потопљено цвијеће”, прича Ирена и додаје да је Велики петак пред Васкрс дан строгог поста.

”На Велики петак по традицији у нашој породици се фарбају јаја. Прво на Велики петак ујутро одемо на Богослужење, а по повратку заједно са наше три кћерке Нађом, Јулитом и Kсенијом, фарбамо јаја. Оне се веома радују церемонији фарбања јаја, јер равноправно учествују. Јаја прво обојим у природној боји корјеном биљке броћ и у луковини од црвеног лука, а затим их украшавамо фломастерима, бојицама, сличицама,... Прво офарбано јаје које се зове ”чуваркућа” остављамо до идуће године, али оставимо и по једно јаје које наше кћерке одаберу које су оне украсиле. Наредне године та јаја закопамо у башти или оставимо у траву,цвијеће... на неко чисто мјесто. На нека јаја прије фарбања стављамо и листиће разних биљака, које су дјевојчице сакупиле, тако да на тим мјестима остају отисци”, објашњава Ирена саму церемонију фарбања јаја и додаје да је на Велики петак карактеристично да се три пута иде у цркву.

”На Велику суботу такође идемо у цркву. Тај дан су и завршне припреме сланих и слатких јела која ће бити послужена за васкршњи ручак. Немамо нешто посебно што припремамо. То је оно што наша дјеца воле, супа, печено месо, кромпир, неке пите, салате, а од слаткиша колачи који дјеца пожеле. Свака од њих има свој омиљени”, испричала нам је Ирена шта ће све да се нађе на њиховом данашњем менију.

”Kључни дио прославе Васкрса нам је одлазак на свечену литургију на Васкрс ујутро. Та саборност у цркви на Васкрс је и најважнија, а онда се све друго надовезује на то. Омрсили смо се васкршњим јајима. Дјеца су се потуцала јајима, да виде чије је јаје јаче“, истакла је Ирена.

”Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе је поздрав којим се поздрављамо овај дан, али и читаву годину, јер је то порука која треба да нам данас буде на срцу па и онда и на уснама”, нагласили су Јакшићи.
Текст и фото: Пeђа Муцовић/Дневни аваз