„Svaki trenutak kada sam radio na intervencijama gdje ima nastradalih - u saobraćajnim nesrećama, požarima, prilikom izvlačenja utopljenika - urezao mi se u sjećanje. Ni tada vatrogasac nema pravo na grešku, zato su psihička stabilnost i fizička spremnost osnov za naš profesionalan rad“, kaže Saša Burani.

naslovna Saša Burani (desno) sa kolegom

TREBINJE l Kada pomislimo na vatrogasce, prva asocijacija je gašenje požara. Nerijetko zaboravimo da je njihov posao daleko složeniji. U požarima, poplavama i drugim elementarnim nepogodama i hrabri pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje žrtvuju svoje i spašavaju tuđe živote i tuđu imovinu. Iako se suočavaju sa svakodnevnim stresom, ljubav prema poslu se nikada ne gasi, a želja da se priskoči u pomoć drugima prisutna je u njihovim srcima. Za njih odmor ne postoji, 24 časa dnevno tokom cijele godine u službi su svih građana.
Saša Burani profesionalni je vatrogasac već 18 godina. Tokom svih ovih godina suočavao se sa najtežim poslovima, od gašenja požara, vađenja utopljenika i nastradalih u saobraćajnim nesrećama, spašavanja starih i bolesnih na korak od smrti. Odgovornost je veća od kada je postao vođa smjene. „Svi vatrogasci prije nego što postanu profesionalci moraju da prođu niz kurseva, ispita. Fizička kondicija, emotivna stabilnost su osnov svega. Nema opravdanja za bilo kakve greške. Svaki dan nešto novo učimo, radimo na sebi, redovno treniramo. Timski rad je vrlo važan jer nijedna intervencija ne može proći uspješno ako se mi ne slažemo, a svaka naša akcija podrazumijeva bar tri pripadnika naše jedinice. Vrlo sam zadovoljan odnosom prema poslu svih pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.“

11004695_10203440505844865_1056875385_nAtmosfera u stanici je kao u vojsci, naređenja se slušaju, a za opuštanje koriste uplaćene termine za fizičku aktivnost. Najteži trenuci se dugo pamte. „Svaki trenutak kada sam radio na intervencijama gdje ima nastradalih u saobraćajnim nesrećama, izgorjelih u požarima, prilikom izvlačenja utopljenika urezao mi se u sjećanje. I tokom gašenja šumskih požara, na području gdje ima iz rata zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, suočavamo se sa dodatnim rizikom. Ni tada vatrogasac nema pravo na grešku, zato su psihička stabilnost i fizička spremnost osnov za naš profesionalan rad.“ Iako adrenalin „skače“ na zvuk sirene za pomoć, samokontrola i prisebnost su neophodni. „Bez obzira na okolnosti, moramo se kontrolisati. Trudimo se da u najkraćem vremenskom periodu odgovorimo na svaki zadatak, ali smireno, pogotovo onaj ko u tom trenutku vozi vatrogasno vozilo.“ Žena vatrogasaca u našem gradu nema, a Burani ističe da predrasude nisu razlog za to. „Ja bih iskreno volio da u skorije vrijeme dobijemo žene vatrogasce. Siguran sam da postoji mnogo njih koje su sposobne kao i mi da se suočavaju sa najstresnijim zadacima i da odgovore na sve izazove ovog posla.“ Saši i svim ostalim pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, poželjeli smo da imaju što manje posla.
Sunčica Pešić