vito i dugo TREBINJE | U organizaciji Zavičajnog udruženja Crnogoraca u Hercegovini „Petar Petrović Njegoš“ večeras je u Galeriji Kulturnog centra u Trebinju održano književno veče posvećeno nikšićkim pjesnicima Vitomiru-Vitu Nikoliću i Milanu-Dugu Krivokapiću.
U programu pod nazivom „Vito i Dugo, a ko bi drugo“ o poeziji i anegdotama iz života nikšićkih pjesnika govorio je književnik i publicista Maksim Vujačić, dok je stihove Vita Nikolića i Duga Krivokapića kazivao dramski umjetnik iz Nikšića Miro Nikolić.
Vujačić je istakao da su Nikolić i Krivokapić, kao boemska sabraća iz društva ukletnih pjesnika, odavno kultne ličnosti grada pod Trebjesom, a pritom i stvaraoci čije je djelo jednako važno za ukupnu crnogorsku kulturu. On je dodao da je ova godina posebno značajna za književna prisjećanja na nikšićke pjesničke doajene, jer je u znaku tri jubileja – 80 godina od rođenja Vita Nikolića, 20 godina od njegove smrti i pet godina od smrti Duga Krivokapića. „Vito Nikolić je poslije Njegoša najpopularniji crnogorski pjesnik. Iako se sam užasavao svake slave – od 1955. godine, kada je objavljena njegova prva pjesma, do danas njegova slava stalno raste, da je postao omiljeni pjesnik na svim bivšim jugoslovenskim prostorima. Vrijeme je jedini sudija u umjetnosti – a poezija Vita Nikolića izdržala je probu. Nadam se da će tako biti i sa poezijom Duga Krivokapića“, rekao je Vujačić dodajući da je, kao zvanični biograf Vita Nikolića, autor nekoliko knjiga o njegovom životu i poeziji, te da je ove godine priredio i knjigu povodom pet godina smrti Duga Krivokapića.

vito i dugo2Dugo je bio najnagrađeniji crnogorski aforističar, humorista i satiričar – novinar sa preko dvije i po hiljade radio-emisija, čime je nadmašio i velikog Duška Radovića. Književne i životne sudbina Vitova i Dugova toliko su isprepletene da se ne mogu razdvojiti, a obojici je Trebinje bilo njihov grad-miljenik“, istakao je Vujačić.
Veče je otvorio predsjednik Zavičajnog udruženja Crnogoraca u Hercegovini Dragan Lučić istakavši da su kultura, umjetnosti i poezija jedna od veza sa maticom Crnom Gorom, čijim jačanjem Crnogorci u Hercegovini žele da čuvaju svoj identitet. On je najavio da će naredne godine udruženje biti aktivnije u organizaciji kulturnih programa.
R.S.