pero zubac.jpg (349 KB)

Народна библиотека Требиње, на радост бројних љубитеља стихова, у суботу, 6. јула у 20 часова организује поетско – музичко вече Пера Зупца и његовог сина Милоша.

Пјесничко-музичко вече „Жива реч – Перо и Милош Зубац“ које се одржава у оквиру Требињског културног љета, конципирано је као гостовање двојице пјесника, оца и сина, с јединственим умјетничким програмом који чине говорна поезија, пјесме изведене уз гитару у којима се као јунаци појављују многе велике стваралачке личности из прошлог стољећа.

У програму учествују Перо Зубац – један од највећих живих српских пјесника који је још као двадесетогодишњак стекао књижевну славу објављивањем Мостарских киша, у тадашњем Совјетском Савезу штампаних у двадесет милиона примјерака – и Милош Зубац, књижевник, кантаутор и сценски приповједач.

Заједно на сцени, њих двојица публици приређују аутентично искуство доживљаја врхунске поезије, музике и анегдота које Перо Зубац доноси и просејава из свог животног „густог сита сјећања”.

У тим причама промичу његови блиски пријатељи и пјеснички узори попут Десанке Максимовић, Стевана Раичковића, Мирослава Антића, Никите Станескуа и Душка Трифуновића. Између Перових прича и изговорене поезије, Милош уз гитару заједно са бендом пјева своје стихове, али и лирику свог оца и пјесника које воли.

Захваљујући Милошевом бенду који се састоји од врхунских музичара и кантаутора из Новог Сада, публика може чути стихове чувених пјесника у пратњи две акустичне гитаре, бас гитаре и перкусија.

Перо Зубац рођен је у Невесињу 1945. године. Основну школу завршио је у родном мјесту, а експерименталну гимназију у Лиштици и Зрењанину. Студирао књижевност јужнословнеских народа на Филозофском факултету у Новом Саду. Члан је Удружења новинара Југославије и Удружења књижевника Србије. Са свега двадесет година написао је поему “Мостарске кише” која је прославила и њега и Мостар. Та поема је била и остала обавезно штиво сваке младости на овим просторима. Пјесма је преведена на осамнаест свјетских језика, а 1988.године “Мостарске кише” су објављене у московском часопису “Работница”, у тиражу од скоро 20 милиона примјерака.

Објавио је 50 књига поезије, 20 књига пјесама за дјецу, књигу есеја („Ти дани“, Стражилово, Нови Сад, 1976), лирску студију о Ленки Дунђерској, три књиге пародија на југословенско пјесништво (Пантологија нова, Смејуљци, Перодије), 16 антологија југословенског и страног пјесништва. На стране језике преведено му је седам књига, а пјесме су му превођене на двадесет свјетских језика. Налази се у десетак страних и преко три стотине српских антологија пјесништва и пјесништва за децу.

Покровитељ вечери је Град Требиње.