ВЕЧЕРАС ИГРА
Културни центар, 20:30

Босански културни центар Грачаница и КУД „Адем Алић“

Антони Мек-Картен и Стивен Синклер

СКИДАЈТЕ СЕ ДО КРАЈА

Режија: МИРЕЛА ТРЕПАНИЋ

Gracanica predstava

ИГРАЈУ:
Миралем Џаферовић
Смајо Хасић
Есад Грбешић
Мирза Кртичић
Аднан Ахметбеговић
Албина Јунузовић
Маја Авдагић

Адапатација текста, сценографија,
костими и избор музике: Мирела Трепанић и ансамбл
Кореографије: Емир Фејзић

Gracanica predstava2 О ПРЕДСТАВИ

Драмски текст „Даме бирају“ аутора Антони Мек-Картена и Стивена Синклера је комедија о незапосленим мушкарцима у малом провинцијском граду, који дангубе и пију, који се одлучују да и дођу на идеју да се скидају за новац. Иако је у питању комедија која има забавни карактер, она провлачи и подтеме: незапосленост, депресија, импотенција, гојазност и културу радничке класе. Ово је комедија која на духовит начин испитује колико мушкарци познају женску психологију, шта жене желе, какви су мушко-женски односи, шта мушкарци мисле о женама...Кроз нови, несвакидашњи посао, пробе стриптиза, те стриптиз наступ, наши јунаци уче о себи, једни о другима и постају другачији, на почетку комада лузери, а на крају самоувјерени стрипери. То је искуство кроз које постају квалитетнији људи, спремни за нове, веће и страшније животне изазове.
Представа је премијерно изведена 18.12.2014.године у Грачаници, затим још четири пута, што је за грачаничке прилике представљало неочекиван и изванредан резултат, да је једну представу погледало укупно 1.800 гледалаца, чиме је ова представа по гледаности оборила све рекорде.
Представа је побједница 43. фестивала ФЕДРА БиХ у Бугојно - по оцјени стручног жирија, али и жирија публике.
Представа је успјешно изведена и у Жепчу, Тешњу и Сарајеву, а у октобру „Скидајте се до краја“ затворити ће Међународни театарски фестивал аматерског театра у Жупањи.
Публика се сроди са овим губитницима, који су довољно луди и храбри да пробају нешто необично, другачије, скоро немогуће, и публика навија за њих да они успију, да зараде и промијене свој живот. А они се постепено ослобађају, припремајући се за наступ, неспретно откривајући своја тијела, они откривају себе, откривају ствари у себи за које нису знали да имају. Gracanica plakat

О РЕДИТЕЉУ

Мирела Трепанић, рођена у Грачаници, дипломирала је режију на Академији сценских умјетности у Сарајеву 2010. године. Њен кратки дипломски филм „Идиличан дан у провинцији“ послужио је као основа за сценариј за дугометражни филм „Краста“ Срђана Вулетића. Први професионални ангажман био је у Мостару с комедијом „Ханибал подземни“ у Народном позоришту Мостар, 2006. године. Након тога су услиједиле двије хит представе „Ја, махалуша“ и „Ја, махалац“ које су обориле све рекорде гледаности, за преко 150 изведби погледало их је више од 100.000 људи. Такође, режирала је комедије „Голе жене...и у баби има витамина“ у Босанском народном позоришту Зеница (премијера децембар 2013.), „Љубавни жуљ“ у Центру за културу Сарајево (премијера октобар 2014.) те „Скидајте се до краја“ у Босанском културном центру Грачаница (премијера децембар 2014.).
Режирала је и представе за дјецу: „Имамо учитељицу за чисту петицу“, „Подрум заборављених играчака“, „Принцеза на зрну грашка“, „Титиз и Џомет“, те дјечије играно-анимиране емисије „БХТ слагалица“ и „Нема проблема за Нову годину” на БХТ1. Има искуства и са документарним филмовима “Чика Јово цар”, те рекламама и разним церемонијама и свечаностима „Отварање моста фестина ленте у Сарајеву“, „Додјела шестоаприлске награде у Сарајеву“... Поноси се и послом који је успјешно обавила за Град Сарајево: написала је сценариј и режирала церемонију Свечано отварање обновљене сарајевске вијећнице 9. маја 2014. године. О ПОЗОРИШТУ

Јавна установа Босански културни центар као професионална друштвена институција за образовање одраслих, културу и информисање и организовање манифестација дјелује од 1959. године на подручју општине Грачаница. Босански културни центар чине: Радио Грачаница, Библиотека „Др Мустафа Камарић“, грачаничко Кино, Галерија и Завичајно-музејска збирка. БКЦ је организатор свих општинских манифестација, између осталих и оних препознатљивих и ван граница општине: „Љетне вечери под липама Грачанице“, Концерти на отвореном, Сајам књиге, Фестивал дјечијег драмског стваралаштва... Културно-умјетничко друштво „Адем Алић“ формирано 1948. године. Темељило се на традицији културно-умјетничких друштава и културног аматеризма у Грачаници у периоду између два свјетска рата. Идеалне услове за рад добија са изградњом дома културе 1977. године, а као резултат изузетног аматерског стваралаштва и ентузијазма многобројних талентованих појединаца - Грачаница је добила организацију Фестивала аматерских драмских стваралаца БиХ 1979. и Фестивал дјечијег драмског стваралаштва 1982. Данас друштво окупља око 200 чланова који дјелују у секцијама: Фоклорни ансамбл, Драмски студио, Ликовна група, Рецитаторска група, Плесна група и Студио манекена. Свој допринос раду драмског студија дали су Биљана Анђелић, Мухамед Чолпа, Хајрудин Јунузовић, Хасиб Џаферовић, Бего Бравић, Јадранка Османбеговић, Хајруниса Шело, и многи други... „Хамлет у Мрдуши Доњој“, „Како воли друга страна“, „У Зворнику ја сам оставио своје срце“, „ Стриптиз љубоморе“, „С.О.С, Виљеме“, „Оркестар Титаник“, „Ханибал подземни“, „Циклус живота“, „То раде“, те „Скидајте се до краја“ су представе драмског студија од 2000. године до данас.