У Културном центру Требиње представом „Данило“, по тексту и режији Драгана Копривице, у извођењу ансамбла Бјелопољског позоришта вечерас почиње 65. Фестивал фестивала.

До уторка, 26. јула, на сцени Културног центра, биће изведено још шест такмичарских представа ансамбала из Црвенке, Бугојна, Загреба, Скопља, Трстеника и Требиња.

Све представе се играју у позоришној сали Културног центра Требиње од 20 часова и 30 минута, а улаз је слободан.

Уочи наступа ансамбла Бјелопољског позоришта, Фестивал ће свечано отворити градоначелник Требиња и предсједник Умјетничког савјета Фестивала фестивала Мирко Ћурић.

Претходно ће, у Галерији Културног центра, од 20 часова бити отворена изложба Народног позоришта Београд “Борислав Григоровић, редитељ”, аутора Драгице Гаћеше.

У четвртак, 21. јула, на програму је представа “Ожалошћена породица” Бранислава Нушића, у извођењу Позоришта “Стеван Сремац” из Црвенке, коју редитељски потписује Игор Павловић.

Театар ФЕДРА Бугојно љубитељима позоришта представиће се у петак, 22. јула, комадом “Бити Хамлет”, у адаптацији и режији Сенада Милановића.

Диван театар Загреб извешће представу „Антигона“ у суботу, 23. јула, у режији Кристијана Жан Мишела Јалжечића а дан касније наступа Чекори позориште Скопље комадом „Гласови“ Љубомира Морева, у режији Маје Ђурчевске.

Такмичарски програм Фестивала у понедјељак, 25. јула наставља се остварењем „Српска драма“ Синише Ковачевића, у извођењу Трстеничког позоришта и Драмског атељеа КУД-а „Вук Караџић“, у режији Милоша Милошевића Шике.

Посљедњег дана манифестације, ансамбл Градског позоришта Требиње извешће комад „Замало пред вратима“ Игора Сврдлина, у режији Дарка Куртовића.

Уручење награда и свечано затварање фестивала је у уторак, 26. јула, након традиционалне изложбе Фото-кино клуба Требиње “Фестивал у објективу” од 22:30 часова те вечери музике и хумора Драгана Копривице, које почиње у 23 часа, на тераси Културног центра.

Жири Фестивала фестивала, у саставу: Немања Савковић, редитељ, Димитрије Јовановић, редитељ и Трајче Кацаров, драматург, најбољима ће додијелити награде Фестивала фестивала „Златне маске“, а водитељ разговора о фестивалским представама, који ће бити организовани сваке вечери на платоу Културног центра, биће редитељ Александар Волић.

Према пропозицијама Фестивала, „Златне маске“ се додјељују за најбољу представу у цјелини, најбоље редитељско остварење, најбољу мушку и женску улогу, најбољу мушку и женску епизодну улогу, најбољу сценографију и костимографију, најбољу ауторску музику или добар избор музике у функцији представе, као и за најбољу колективну игру.

Златна маска која се додјељује за најбоље редитељско остварење убудуће ће носити име „Борислав Григоровић“, у част великог редитеља и дугогодишњег члана Умјетничког савјета Фестивала фестивала.

Стручни жири, по слободној процјени, може да додијели Диплому фестивала појединцима или колективу који су постигли запажене умјетничке резултате у категоријама које нису предвиђене за „Златну маску“.

Најбољу представу фестивала, по свом избору, наградиће и жири публике, у саставу: Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Града Требиња, Божидар Стајчић, Зоран Милошевић, Јелена Пртило и Драган Живанић. Жири публике ће бирати и најбољег протагонисту вечери.

У богатом пратећем програму Фестивала биће приређене изложбе, промоције књига, пројекције документарних филмова, а биће организована и трибина на тему “20 година обновљеног Фестивала фестивала”.

Ни ове године на улицама Требиња неће изостати музичко-сценски перформанси Улично позориште – пучки театар „Ибијево ћоше“, у извођењу глумаца и осталих умјетника из позоришта која наступају у званичном програму. Краљ Иби је, по традицији, глумац Дарко Куртовић, а организатор и редитељ програма Ана Григоровић из Београда.

Извршни продуценти фестивала су Центар за информисање и образовање Требиње и Културни центар Требиње, а покровитељ Град Требиње.

Фестивал фестивала одржава се у оквиру манифестације "Требињско културно љето".

Фестивалска дешавања могу се пратити на страници ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА 2022 на порталу Радио Требиња, као и у програму Радио Требиња, у емисији „Фестивалска хроника“, свакодневно, од 17 часова.

pp.jpg (289 KB)