IMG_0741.JPG (135 KB)

Додјелом признања "Велика повеља Леотара", пројекцијом филма „Стриц“ и концертом Николе Чутурила и бенда на љетној сцени Дома младих вечерас ће бити завршен 10. Фестивал медитеранског и европског филма у нашем граду.

Свечани дио завршнице фестивала почиње у 20 часова и 30 минута.

Филм „Стриц“, дугометражни првенац Андрије Мардешића и Давида Капца, у којем насловну улогу тумачи доајен српског глумишта Предраг Мики Манојловић, имао је свјетску премијеру другог јула, на 56. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, гдје је награђен Посебним признањем јер је по оцјени жирија ријеч о „првенцу изузетног редитељског двојца који вјешто и одважно комбинује елементе гротеске и трилера“.

Фестивал ће бити завршен концертом једног од најпознатијих београдских гитариста Николе Чутурила Чутуре и бенда, око 22 часа, а улаз је слободан.

У оквиру фестивала, синоћ су на љетној сцени Дома младих приказани филмови „Небеса“ Срђана Драгојевића и „Кључ“ Марка Сопића.

Пројекцијама су присуствовали сценариста и редитељ те копродуцент остварења „Небеса“ Срђан Драгојевић и Предраг Карло Калезић, продуцент филма „Кључ“ Миленија Перишић, а међу бројном публиком била је и овогодишни лауреат „Златног платана“, Весна Тривалић.

„Небеса“ су провокативан црнохуморни филм о изазовима хришћанства у постсоцијалистичком друштву, у којем су главне улоге повјерене Горану и Бојану Навојцу, Ксенији Маринковић и Нели Михаиловић. Копродукцијско остварење шест бивших југословенских република премијерно је приказано петог августа прошле године на фестивалу у Локарну, након чега је учествовало на петнаестак фестивала, а у дистрибуцији је широм региона и у Њемачкој.

„Овај филм је аутентично хришћански, бавим се интересантном темом, хришћанством, вјером, о томе како се послије 50 година атеизма опет вратило хришћанство и како људи опет уче да вјерују, некад и на смијешан начин. Поносан сам што се филм допада и мојој сестри монахињи, која каже да је у питању хришћанска комедија, иако нема толико комичних елемената као моји други филмови те што се допада и владици Григорију и још неким духовницима“, казао је Драгојевић у обраћању публици прије пројекције свог осмог филма.

У Требињу је, додаје, први пут и утисци су фантастични.

„Заиста сам фасциниран, град је лијеп, људи су пријатни, задовољство ми је што сам овдје, на овом фестивалу“, навео је редитељ култних фимова попут „Ми нисмо анђели“, „Лепа села лепо горе“, „Ране“, „Парада“...

Умјетнички директор фестивала Предраг Пеђа Милојевић истакао да је да је Драгојевић у српску кинематографију унио нови стил, уз довољно умјетничке храбрости.

„Донио је храброст да проговори, да каже оно што мисли и када га нападају, да мисли другачије и када се ћути“, закључио је Милојевић.

Копродуцент филма „Небеса“ Предраг Карло Калезић истакао је да је пету годину на филмском фестивалу у Требињу и да се нада да ће на њему учествовати макар још десет година.

Љубитељи седме умјетности синоћ су имали прилику да погледају и бх премијеру филма „Кључ“, акционог трилера редитеља Марка Сопића о борби за византијску реликвију, Константиново благо, заоставштину деспота Стефана, са Соњом Колачарић, Радивојем Буквићем и Бранимиром Поповићем у главним улогама, који је премијерно приказан 22. фебруара ове године у Београду.

„Задовољство ми је да је филм на фестивалу у, вјерујем, најдивнијем граду у којем сам боравила, узбуђена сам што сам вечерас са вама“, рекла је, у кратком обраћању публици, продуцент Миленија Перишић.

Током шест дана на требињском филмском фестивалу, на шест атрактивних локација, приказано је 35 дугометражних, краткометражних и документарних остварења из земаља региона, уз дружење са глумцима са простора бивше Југославије, али и Грчке и Турске, умјетничке радионице и промоције књига.

Фестивал медитеранског и европског филма организују Танграм центар Београд, Културни центар и Дом младих Требиње, а покровитељи су Министарства културе Републике Српске и Србије и Град Требиње.