Velika_Drama_08 ТРЕБИЊЕ │ Апсолутни побједник 58. Фестивала фестивала је представа „Велика драма“ ансамбла КУД-а „Крушчић“ из Крушчића – којој је, уз Златну маску за најбољу представу у цјелини по одлуци стручног жирија, припала и награда жирија требињске публике.

Епски замашној историјској драми Синише Ковачевића у инсценацији ансамбла из Крушчића стручни жири је додијелио још три највеће награде фестивала – Златну маску за најбоље редитељско остварење, која је припала Дејану Цицмиловићу, за најбољу мушку улогу на фестивалу Николи Булатовићу, те најбољу женску епизоду Милици Минић.

„Велика драма је на овом фестивалу показала све атрибуте велике представе“, кратко је написано у образложењу одлуке жирија фестивала, који је на 58. издању радио у саставу предсједник Рашко В. Јовановић, театролог, Жељко Хубач, драмски писац и Леа Обрадовић, редитељ. Nagrade_06

Златна маска за најбољу женску улогу припала је Зринки Мајсторовић, глумици Драмске скупине „ЕРКаВе“ из Загреба, за улогу у представи „Слушкиње“, док је најбоља мушка епизода Миша Бајкић из Градског позоришта из Смедеревске Паланке, за глумачко остварење у представи „Тетовиране душе“.

Представи из Смедеревске Паланке припала је и Златна маска за најбољу сценографију фестивала, чији је аутор Љубо Мирчевски, док је награда за најбољу костимографију додијељена Мирели Трепанић за представу „Скидајте се до краја“ Босанског културног центра и КУД-а „Адем Алић“ из Грачанице.

Златну маску за најбољу ауторску музику и дизајн звука на фестивалу жири је додијелио Јовану Вучуру, за музику у представи „Ко то тамо режира?!“ Градског позоришта Требиње, док је највећим признањем фестивала за колективну игру награђен ансамбл Бјелопољског позоришта, за представу „Одјеци“. Nagrade_11

Дипломе фестивала добили су Јелена Станимировић из Смедеревске Паланке, Весна Ђурић из Требиња, Елена Клековска из ансамбла Гимназије „Гоце Делчев“ из Куманова, Предраг Вукојевић из Бијелог Поља и Емир Фејзић из Грачанице.

Овогодишњи Фестивал фестивала свечано је затворио начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић, а посљедња такмичарска вече била је резервисана за побједнике овогодишњег ФЕДРА БиХ - ансамбл Босанског културног центра и КУД-а „Адем Алић“ из Грачанице, који је наступио представом „Скидајте се до краја“, по тексту Ентонија Мек Картена и Стивена Синклера и у режији Миреле Трепанић.

Уочи свечаног затварања и додјеле награда најбољима на 58. смотри аматерских позоришта региона, у Галерији Културног центра отворена је изложба  „Фестивал оком камере“, са фотографијама насталим на овогодишњем фестивалу, а чији су аутори чланови Фото-кино клуба Требиње, након чега је у оф програму изведена представа „Не играј на Енглезе“, у инсценацији Клуба младих ИКС/ОКС из Бољеваца.

Опширније на нашој страници ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА 2015. Р.С.
Фото: Јован Видаковић