У великој међународној акцији против трговине малољетницима због сексуалног искоришћавања, ухапшене су 34 особе, док је 36 ухапшено због других кривичних дјела.

Ухапшени су за друга дјела попут пљачке, распарчавања материјала за сексуално искоришћавање дјеце и омогућавање илегалне имиграције, саопштио је Европол.

 

У операцији коју је покренула британска полиција, учествовале су полиције 16 држава чланица ЕУ, као и Исланда и Швајцарске, док је акција трајала од 17. до 23. јуна и током ње је провјерено укупно 127.000 особа, 63.800 возила на 1.100 локација.

 

Претресано је приватно власништво, хотели, аутобуси, жељезничке станице, трајектне луке, аеродроми и гранични прелази, а покренута је и кампања у школама, како би се малољетници информисали о трговини људима.

 

У акцији је учествовало 4.567 полицајаца свих родова полиције, укључујући криминалистичку, граничну, поморску, аеродромску, саобраћајну и интервентну полицију земаља укључених у међународну операцију.

 

Идентификовано је 206 потенцијалних жртава, међу којима је 53 малољетника, док су ове активности омогућиле покретање 31 новог случаја трговине људима у различитим земљама учесницима акције.

 

У операцији су учествовале полиције Аустрије, Белгије, Бугарске, Хрватске, Исланда, Летоније, Литваније, Мађарске, Холандије, Њемачке, Португала, Румуније, Словачке, Словеније, Шпаније, Шведске, Швајцарске и Велике Британије.