IMG-0d9d08ca6c4daf82da27712c0bd9f1d6-V.jpg (332 KB)

Свако ко је икада обишао једну, а камоли више ферата (via ferrata), без обзира колико захтјевне биле, са собом је понио исти осјећај фантастичног искуства, налета адреналина, спектакуларног погледа, али и помјерио властите границе. Ферата или у буквалном преводу „жељезни пут“, заправо је осигурани планинарски пут кроз стијену и данас их има широм свијета на многим планинским масивима због чега су разни врхови доступни љубитељима алпинизма и овакве, посебне врсте авантуризма.

Како сви планинари нису врхунски алпинисти, ферате могу „побиједити“ и рекреативци јер су тако конструисане да је помоћу њих могуће савладати и захтјевније успоне. У суштини, оне су пењачки пут осигуран металним клиновима, ножиштима и сајлом за осигурање, а није ријетко да се на ферати поставе љестве и висећи мостови. Ферата углавном пролази стрмим и неприступачним тереном, а оцјењује се према тежини успона од А до Ф, односно од најлакше до најтеже. 

Једна таква, превасходно намијењена почетницима, постављена је по први пут изнад Требиња - Via Ferrata „Камена глава – Леотар“, Б категорије. Ријеч је о пројекту „Аеро клуба Требиње“, који је по идеји Зорана Петровића Пете реализован средином априла ове године.

IMG-eec293c8e362e3a5e3c217fb50d909c0-V.jpg (324 KB)

IMG-25e146b4b66fc15ec46c723c8b51a1bf-V.jpg (424 KB)

Иако требињски „Аеро клуб“ свим љубитељима адреналина годинама пружа јединствене импресије и осјећај слободе док параглајдером крстаре требињским небом, одлучили су да је вријеме да понуду прошире и првом требињском фератом. Још једном Зорановом замисли препуном дашка нове енергије па самим тим другачије од свега што Требиње нуди.

„Камена глава је узвишење између Гљиве и Леотара, а ферата је за сада прва и једина на Леотару. Идеју имам већ двије године и задовољан сам како је испало, онако како сам и желио. Пошто је „Аеро клуб“ носилац авантуристичког спорта и понуде у Требињу, дужи низ година имамо потребу да понуду проширимо. Често дани нису погодни за летење и требало нам је нешто додатно што бисмо пружили у туристичком смислу, а да се може реализовати у свим временским условима. Наметнула се идеја да то буде ферата, нешто што је хит у свијету и коцкице су се саме сложиле. Поносан сам и назвао бих то, слободно, мојим животним дјелом, све што се може видјети проистекло је из моје главе!“

Ферата је завршена, очишћена и спремна за туристичку сезону.

IMG-dbb5ea77dad0eed3234be50e7a424bdb-V.jpg (418 KB)

„Намијењена је, прије свега, почетницима и туристима који желе да окусе мало адреналина. Налази се на Каменој глави, Б је категорије, дакле мало захтјевнија, а довољно лака. Инсталирано је 200 метара сајле, а отприлике је потребно око сат времена да се пређе. Већ су долазили локални планинари и први утисак им је феноменалан, што ме заиста радује. Ферата је замишљена да цјелокупна заједница од ње има користи јер сви који дођу на ферату обићиће и многе друге туристичке садржаје нашег града, све оно што Требиње годинама чини толико привлачним. Велики је број туриста који планинаре, сваке године их је све више и свуда у свијету се посебан акценат ставља управо на ферате“, објашњава Зоран само неке од разлога и мотива за реализацију пројекта Via Ferrata „Камена глава – Леотар“.

Као човјек од природе, авантуристичког духа, одлично познаје све аспекте таквог начина живота па самим тим и шта је људима сличних афинитета потребно пружити у Требињу.

„Обично планинарење има своју драж и то је посебна прича, а ферате, са друге стране, представљају искорак из свега тога, доносе мало више адреналина. Посебно су значајне за све који желе да пређу неке атрактивне предјеле, а да остану безбједни. Управо је то оно што ми нудимо нашом фератом на Леотару. Поставили смо себи лагани циљ да сваке године представимо нешто другачије од свега постојећег у граду. Лично волим да оно што донесем у моју средину буде посебно и да на најљепши начин оплемени понуду из области авантуристичког туризма! Наш „Аеро клуб“ је идејни творац, концесионар и инвеститор и обавеза нам је да водимо рачуна о самој ферати и безбједности на њој. „Via Ferrata „Камена глава – Леотар“ је успјешно завршена и вјерујем да ће се одлично уклопити у туристичку понуду Требиња. Извођач радова је био специјализовани тим из Словеније „Ferrata adventure doo“, тим који је још једном показао своју стручност и који је творац великог броја ферата у нашој држави и окружењу“.

Сада им предстоји промоција ове, за Требиње значајне туристичке и авантурстичке понуде, а како изнова успијевају да изненаде, не сумњамо да ће ферата веома брзо сама за себе постати најбољи промотер. И не само то, како најављују из „Аеро клуба“, ферата је тек почетак једне нове и забавне туристичке приче.

„Сад кад је све реализовано сатисфакција је огромна, али овдје не смијемо стати, све ово треба одржати и представити гостима да сви буду задовољни. Зато нам је у плану да постојећу ферату временом дорађујемо неким новим атрактивностима, попут висећег моста, неког мало тежег смјера за оне којима је ово прелако. Већ сада нудимо одличну ствар за искусне пењаче, али се то може додатно отежати за људе који воле екстремније варијанте. Прича за себе је и поглед на град са ферате, феноменално нешто, треба то доживјети!“

Када то каже човјек који је небројено пута свједочио надреалним искуствима из ваздуха, онда знамо да је „Via Ferrata „Камена глава – Леотар“ сигурно чудесна. Она је и безбједна уколико се поштују сва правила и како Зоран упозорава, забрањено је и опасно ићи сам.

IMG-5fcc0c999f973d5f2d28a40339d15802-V.jpg (410 KB)

„Обавезно је присутво водича и употреба специјализоване опреме! То је услов боравка на ферати. Све наше информације су доступне и свако може да нам се обрати. Ту смо за оне који немају искуства ни опрему да им дамо све неопходне смјернице, као и за већ искусне планинаре. „Аеро клуб“ као концесионар има обавезу да води рачуна о безбједности на ферати. У ту сврху смо поставили видео надзор и доступни смо увијек за све договоре и планове“, закључује Зоран Петровић.

„Аеро клуб Требиње“ чини екипа од десетак одабраних који годинама успјешно и у свом оригиналном стилу обогаћују туристичку понуду Требиња. Још једном су показали да ништа није немогуће и да љепота живота почиње изван зоне комфора. Тамо гдје се границе мјере снагом сопственог ума. Зато знамо да је Via Ferrata „Камена глава – Леотар“ наговјештај не само новог, него и веома занимљивог поглавља требињског туризма!