Свјетска здравствена организација (СЗО) је прогласила глобалну пандемију вируса корона.

korona-3.jpg (115 KB)

"Свјетска здравствена организација је процјењивала ову епидемију из минуте у минуту и дубоко смо забринути алармантном брзином којом се вирус шири и тешким стањем заражених", казао је Тедрос Адханон Гебрејесус, шеф СЗО на конференцији за медије.

"Стога смо одлучили објавити да се ширење Ковида 19 може окарактерисати као пандемија. Пандемија није ријеч коју користимо олако или немарно. Ријеч је то која, ако је погрешно употријебимо, може изазвати неоправдани страх или неоправдано прихватање мишљења да је борба готова што води непотребној патњи и смрти", рекао је Адханом.

Додао је како се хиљаде људи боре за своје животе у болницама широм свијета те како ће број заражених као и мртвих у данима и седмицама пред нама бити још већи.

"У задње двије седмице број заражених ван Кине се повећао 13 пута, а број заражених земаља се утростручио. Сада имамо преко 118.000 случајева у 114 земаља, а 4.291 особа је изгубила живот", рекао је.

Досадашње пандемије

Проглашавање пандемије указује на то да се вирус више не налази само у одређеним регијама или земљама и да би било добро да земље преусмјере фокус с мјера осигурања, попут претјерано рестриктивних карантина, на лијечење пацијената с вирусом корона.

Досадашње пандемије: Х1Н1 (2009.), ХИВ (1981.), шпанска грипа (1918.), богиње (1870.) и куга (1347.)