Епидемија вируса короне могла би да се прошири на око двије трећине свјетског становништва, ако не буде могла да се контролише, изјавио је водећи епидемиолог из Хонгконга.

virus-korona.jpg (200 KB)

Његово упозорење услиједило је након што је шеф Свјетске здравствене организације рекао да би недавни случајеви пацијената са вирусом короне који никада нису посјетили Кину могли да буду "врх леденог бријега".

Професор Габријел Леунг, предсједавајући Одјељења за медицину Универзитета у Хонгконгу, рекао је да је најважније питање сада да се утврди величина и облик тог "леденог бријега".

Већина стручњака је мислила да ће свака заражена особа наставити да шири вирус на око 2,5 других људи. То је довело до закључка да вирус има "стопу напада" од 60 до 80 одсто.

- Шездесет одсто свјетске популације је страшно велики број - рекао је Леунг за Гардијан уочи пута на стручни састанак СЗО у Женеви у уторак.

Прва вакцина против вируса корона биће доступна за 18 мјесеци

Прва вакцина против вируса корона могла би бити доступна за 18 мјесеци, изјавио је генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус.

Он је рекао да је сада потребно искористити сва доступна средстава.

Тедрос је додао да је нови вирус назван КОВИД-19, уз напомену да је важно избјећи предрасуде, те да би друга имена могла бити нетачна.

Он је прецизирао да у називу КОВИД-19 - КО означава породицу вируса корона, ВИ - вирус, Д - заразу (дизиз), а 19 годину (2019) крајем које се овај вирус појавио у Кини.

Број преминулих од вируса короне премашио 1.000

Број преминулих од новог вируса корона у копненом дијелу Кине премашио је 1.000, саопштиле су данас кинеске власти.

Кинеска Национална комисија за здравље саопштила је да је јуче пријављено још 108 смртних случајева, чиме је укупан број преминулих повећан на 1.016, док је број заражених, повећан на 42.638.

Према подацима Свјетске здравствене организације, до сада је 319 случајева потврђено у 24 друге земље и територије. Два смртна случаја пријављена су у Хонг Конгу и на Филипинима.

Епидемија новог обољења утиче и на економију Кине и више стотина фирми наводи да ће им бити потребне позајмице у износу од неколико милијарди долара да би остали у послу док су пријављена и прва отпуштања са посла, упркос ранијим увјеравањима предсједника Си Ђинпинга да до тога неће доћи.

Кинеска компанија "Синчао медија" саопштила је јуче да је отпустила 500 људи или више од десет одсто своје радне снаге.

Власти су данас најавиле да ће спровести мјере да би стабилизовали ситуацију у вези са радним мјестима.