Више хиљада Билећана заједно са свештенством учествовало је вечерас у молитвеној литији, коју је организовала Црквена општина Билећа, као знак подршке Србима у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

bileca-moleban.jpg (249 KB)

Литија је кренула од Цркве Светог Лазара до Храма Светог Саве, гдје је служен молебан за спас православних светиња у Црној Гори и прочитан проглас Епископског савјета.

Билећани који су вечерас учествовали у литији и молебану истакли су да су се окупили да би изразили солидарност са српском браћом у Црној Гори.

bileca-moleban-2.jpg (167 KB)

У свим општинама источне Херцеговине служени су молебани након усвајања дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.