20150409170156_298906 RIM | Više od 100.000 građana Italije potpisalo je peticiju za sprovođenje nacionalnog referenduma o istupanju te zemlje iz evrozone.
"Italijanski protivnici evra skupili su više od 100.000 potpisa na peticiji za sprovođenje nacionalnog referenduma, što im omogućava da tu inicijativu kao zakonski projekat podnesu nacionalnom parlamentu", rekao je za RIA "Novosti" jedan od organizatora kampanje, član opozicionog "Pokret pet zvijezda" Karlo Sabilija.
Sibilija je rekao da je za pokretanje narodne inicijative bilo potrebno 50.000 potpisa, ali će pokret nastojati da taj broj utrostruči. "Pokušaćemo da povećamo broj potpisa da bismo pokazali važnost problema i ozbiljnost svojih namjera. Do sada je prikupljeno više od 100.000 potpisa građana, ali imamo namjeru da broj dovedemo do 150.000. Mislim da će taj rezultat biti dostignut početkom maja", rekao je Sibilija.
On je dodao da će tada predati zakonski projekat o sprovođenju referenduma na razmatranje parlamentarnoj komisiji za ustavna pitanja, prenosi agencija "Sputnjik". "Smatramo da bi takav referendum mogao da bude održan već početkom 2016. godine", izjavio je Sibilija.
Ideju o izlasku zemlje iz evrozone podržavaju i druge parlamentarne partije, prije svega "Liga sjevera" i "Naprijed, Italijo" Silvija Berluskonija. "Međutim, oni više govore, a mi se bavimo realnim poslom. Uostalom, nadam se da će nas podržati te snage u parlamentu, kao i dio Demokratske partije, koja je najviše povezana s evropskim lobijem", rekao je Sibilija.
Prema poslednjoj anketi, sprovedenoj početkom aprila, "Pokret pet zvijezda" druga je po značaju politička snaga Italije poslije vladajuće Demokratske partije i trenutno može da računa na podršku 21,3 odsto birača.
Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron više puta je obećao da će, u slučaju da njegova partija pobijedi na izborima u maju ove godine, 2017. godine organizovati referendum članstvu Britanije u EU.
Prema podacima iz posljednje ankete, u Velikoj Britaniji za izlazak zemlje iz EU spremno je da glasa 42 odsto građana, dok se za očuvanje članstva zalaže 37 odsto Britanaca.
Srna