Jajce JAJCE l Više od 2.000 antifašista okupilo se danas u Jajcu na manifestaciji kojom je obilježena 71. godišnjica Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ). Počast poginulim borcima tom prilikom odali su borci Narodnooslobodilačkog rata (NOR), predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija te antifašisti iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije, prenosi Anadolu Agency.
U manifestaciji koja je održana pod nazivom "Dani AVNOJ-a 2014." učestvovali su antifašisti iz svih krajeva bivše Jugoslavije.
Među njima je bio i Marijan Gorza koji je stigao iz Slovenije sa svojih 50 drugova.
"Ovaj dan za mene predstavlja život, jer rođen sam u ratu. Ovdje dolazim sedmi put i planiram nastaviti tradiciju", kazao je Gorza.
Među najstarijim učesnicima skupa u Jajcu bio je i antifašista Salih Avdukić iz Ilijaša.
"Ovdje i u Mrkonjić Gradu sam svake godine, i ovaj dan ne propuštam, a i idealna je prilika da se sretnem sa drugovima iz svih krajeva bivše nam države", kazao je Avdukić.
Nakon polaganja cvijeća, održana je svečana akademija i predavanje o temi "Bez AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a ne bi bilo bosanskohercegovačke državnosti".
Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. novembru 1943. godine u Jajcu, u prostorijama današnjeg muzeja AVNOJ-a. Tog dana je donesena odluka o izgradnji Jugoslavije na federalnom principu. U jeku Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke antifašističke borbe u BiH i drugim bivšim jugoslovenskim republikama, toga dana u Jajce su pristigla 142 delegta iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Tad je i Josip Broz Tito proglašen maršalom.
AA