У Требињу је данас прослављено Богојављење – светом архијерејском литургијом, освећењем воде ријеке Требишњице и традиционалним пливањем за Часни крст, у којем је ове године учествовало - више од 70 пливача.

plivanje-bogojavljenje.JPG (277 KB)

Први до Часног крста допливао је шеснаестогодишњи Вељко Јовановић, који је по традицији награђен златником.

„Трећи пут да пливам а први пут да долазим до Часног крста. Осјећај је диван и не могу га описати ријечима. Могу само да кажем да ми доста значи и да ми је од свих медаља које сам могао да освојим у пливању - ова свакако најважнија“, истиче Вељко.

plivanje-bogojavljenje-3.JPG (305 KB)

plivanje-bogojavljenje-6.JPG (296 KB)

Најмлађи међу пливачима био је једанаестогодишњи Срђан Куртовић, који је данас, како каже, испунио своју жељу – да заплива за Часни крст.

„Добар је осјећај. Било је хладно на почетку, али већ на полoвини ријеке било ми је топло“, каже Срђан.

Нису пливали само Требињци, а међу најодважнијим било је и дама. За Лауренс Милинић - која је, како каже, једном половином Францускиња, по занимању физиотерапеут данас са пребивалиштем у Невесињу - ово је било посве ново искуство.

„Пуно ми значи што сам овдје. Уживала сам. Било је хладно, али не превише. Ја сам пола Францускиња пола одавде.  Дошла сам овамо и сада живим у Невесињу. Све ми се овамо свиђа. Све је заиста лијепо“, истиче она.

Богојављенском пливању за Часни крст, од Старог града до платоа испред хотела „Леотар“, претходила је света архијерејска литургија, коју је у саборном храму Светог Преображења Господњег служио умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, са свештенством и монаштвом епархије.

plivanje-bogojavljenje-4.JPG (241 KB)

plivanje-bogojavljenje-5.JPG (285 KB)

Након литургије, од саборног храма улицама града прошла је литија до ријеке Требишњице, гдје је, између два моста, обављено водоосвештање, са полагањем Часног крста у воду.

plivanje-bogojavljenje-7.JPG (244 KB)

plivanje-bogojavljenje-2.JPG (312 KB)

Организатор традиционалног пливања је Црквена општина Требиње.