IMG_4036.JPG (199 KB)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да су Мркоњићи, родно мјесто Светог Василија Острошког, најзначајније мјесто које је посјетио, те да ће Влада Републике Српске учинити све да оно постане мјесто окупљања, сабирања и поклањања светитељу.

"Мркоњићи нису значајни само за Херцеговину, него за српски народ у цјелини без обзира гдје он живио. Данас под Острог долазе људи и других нација да се поклоне моштима Светог Василија, али, треба да искористимо прилику и да све те људе привучемо да дођу и виде гдје је рођен Острошки Василије", истакао је Вишковић.

Он је навео да су људи на стаблу које се налази на локацији гдје ће бити изграђен православни духовни центар примијетили лик Острошког Василија.

"Да ли је то случајност или Божије давање, о томе не бих да коментаришем као премијер, али могу рећи да ће Влада Републике Српске наставити да гради тај центар, што смо и започели средствима које је дала Влада Србије. С тога, на овом светом мјесту желим да захвалим предсједнику Србије Александру Вучићу и српском народу и Влади Србије на помоћи", рекао је Вишковић.

IMG_4032.JPG (139 KB)

Он је најавио да ће наставак радова финансирати Влада Републике Српске и Град Требиње.

"Надам се да ћемо већ у овој години имати заокружен дио који треба да служи монахињама за свакодневне активности, да ово мјесто оживи, а онда да идемо даље  да градимо кулу и друге садржаје, да обновимо ово мјесто које ће постати центар на понос српског народа", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да би Мркоњићи требало да буду мјесто које ће Срби у наредним годинама и вијековима све више посјећивати без обзира гдје се налазили и живјели.

IMG_4035.JPG (230 KB)

"Ово ће бити мјесто гдје треба да долазимо, да се поклонимо и затражимо заштиту од свеца за нас, наше породице и српски народ у цјелини и зато ми је веома драго да сам данас овдје у функцији предсједника Владе и да са те позиције могу да донесем одлуку да Влада издвоји финансијска средства да се ово мјесто сагради онако како заслужује", нагласио је он.

Игуманија манастира Петра и Павла - Павла, чији су Мркоњићи метох, казала је да се веома радује због радова на изградњи духовног центра.

"Мркоњићи су веома значајни за све нас, јер свима нама треба духовни препород", навела је игуманија Павла.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да су у току радови на двије од три фазе, а да се сви радови изводе у складу са планираном динамиком.

Он је рекао да је вриједност радова око 2,5 милиона KМ, а да ће за трећу фазу бити потребна додатна средства.

Обезбијеђено око 200 милиона марака за обнову магистралних путева

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Влада има намјеру да у наредном периоду уради  рехабилитацију значајног дијела магистралних путева у Републици Српској,  за шта су обезбијеђена кредитна средства од око 200 милиона KМ.

viskovic-put.JPG (158 KB)

Вишковић је након обиласка радова на реконструкцији пута Требиње-Љубиње у мјесту Марић Међине нагласио да је укупна путна мрежа у Српској око 4.000 километара, од чега су 1.700 километара магистрални путеви.

„Наш је циљ да путна мрежа од Требиња до Новог Града буде рехабилитована, а најважније је да све буде урађено квалитетно и да се новац не троши узалудно“, рекао је Вишковић.

Он је на дијелу магистралног пута Требиње-Љубиње разговарао са представницима извођача радова и челницима Града Требиња, те поручио да ће поново доћи да обиђе завршне радове.

„Јасно само рекао извођачу радова и надзорном органу да ме интересује квалитет изведених радова јер најбоље знам како је тешко обезбиједити новац“, рекао је предсједник Владе РС Радован Вишковић.