Subota 15 7 (11).jpg (766 KB)

У Служби Хитне медицинске помоћи Дома здравља Требиње, ових дана, повећан је број пацијената са симптомима који могу да се доведу у везу са високим температурама ваздуха и дужим боравком на сунцу.

Према ријечима Марка Паовице, љекара Хитне медицинске помоћи Требиње за Радио Требиње, јављају се пацијенти који су у стању исцрпљености, имају повишену тјелесну температуру и гастро тегобе.

„У сваком случају, повећан број пацијената у нашој служби у корелацији је са високим температурама ваздуха, само ми имамо и повећан број пацијената са гастро тегобама, повраћање и пролив, ти симптоми се некада могу преклопити. Широк је спектар симптома који могу да указују на то да смо превише боравили на сунцу, попут вртоглавице, нестабилности, повишене тјелесне температуре. Уколико пацијенти имају било који од ових симптома, требало би да се јаве љекару“, каже доктор Паовица.

Препоручује грађанима да не излазе напоље од 10 до 16 часова, када је сунце најјаче.

„Уколико баш морају да изађу требало би да се заштите, носе лагану одјећу од природних материјала, шешире и капе, те да уносе доста течности“, наводи доктор.

Хронични болесници би требало посебно да воде рачуна о здрављу у овом периоду.

„Посебно треба да се чувају ови болесници, да контролишу крвни притисак, јер се зна да он опада у овим љетним данима. Старији и дјеца су веома подложни брзом губитку течности тако да они морају да се посебно чувају“, каже Паовица.

Савјетује да млађе и здраве особе, у овом периоду, повећају унос соли.

„Знојењем губимо и велику количину соли тако да је важно повећати унос соли и неких изотоничних сокова“, каже доктор Паовица, наводећи да је неопходно имати и избалансирану исхрану.

Препорука је уносити течност полако, у малим количинама и при томе избјегавати алкохолна, газирана и заслађена пића.

Просторије у којима се борави редовно би требало провјетравати, а уколико се користе клима уређаји, температуре, у односу на спољашњу средину, не би требало да се знатно разликују.