337375_1 SARAJEVO | Sjednica Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH juče nije održana zbog nedostatka kvoruma,odnosno nedolaska na sjednicu tri delegata iz reda srpskog naroda.

Delegati SNSD-a Sredoje Nović i Nebojša Radmanović, kao i delegat DNS-a Dragutin Rodić bojkotovali su rad Vijeća naroda jer navodno nisu zadovoljni pozicijama u zajedničkim parlamentarnim komisijama, tačnije u Komisiji za nadzor nad radom Obavještajno bezbjednosne agencije u kojoj se nije našao Nikola Špirić.

,,Klub delegata Srba nije obavješten o razlozima nedoslaka tri delegata ali ako je to vezano za izbor članova zajedničkih parlamentarnih komisija, ondnosno za ne izbor Nikole Špirića, to je besmislen razlog'', tvrdi zamjenik predsjedavajućeg Vijeća naroda Ognjen Tadić.

Tadić napominje da Vijeće naroda ne odlučuje o poslanicima iz Predstavničkog vijeća koji će biti članovi zajedničkih komisija već o delegatima, a klub Srba je jednoglasno izabrao srpske delegate koji će biti članovi svake pa i sporne Komsije za nadzor nad radom Obavještajne agencije.

,,Delegati koji danas nisu došli na sjednicu ili nisu znali procedure ili pitanje zajedničkih komisija nije razlog njihovog nedolaska.Postoji instrument nedolaska na sjednice kako nebi bilo kvoruma ali to je instrument koji se koristi isključivo kada je ugrožen Dejtonski mirovni sporazum, Republika Srpska ili srpski narod koji mi ovdje predstavljamo'', ističe Tadić.

Izgleda da je za SNSD i DNS Nikola Špirić, odnosno njegova želja za pozicijom u spornoj komisiji, vitalni nacionalni interes. U tom ubjeđenju ih ne može spriječiti ni činjenica da bi izbor Špirića bio sukob intresa, jer mu je sin zaposlen u Obavještajnoj agenciji,kao ni najblaže rečeno moralna prepreka, jer je, sudeći prema informacijama koje su procurile iz Tužilaštva BiH Špirić upetljan u kriminal počinjen u Upravi za indirektno oprezivanje BiH.

Očigledna opstrukcija rada Vijeća naroda rezultirala je i prizivanjem nekih, mislili smo davno zaboravljenih vremena i poteza.

,,Da je kojim slučajem neko iz SDS-a prije 5 ili 10 godina napravio nešto slično Milorad Dodik već bi bio pred OHR-om i tražio od viskogog predstavnika da smijeni naše ljude. Uloge su sada zamjenjene ali nama ne pada na pament da od OHR-a ili nekog drugog tražimo nešto slično'', kaže Ognjen Tadić i ističe da je za njega mnogo važnija tema kako sada delegati Radmanović, Nović i Rodić misle da ispoštuju jednoglasnu odluku Narodne Skupštine Republike Srpske u vezi izjave koja se tiče evropskog puta.

Zbog nedolaska delegata SNSD-a i DNS-a za evropsku budućnost BiH zabrinuti su i predstavnici druga dva konstitutivna naroda.

,,Konačno smo ugledali neko svjetlo deblokadom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju tako da nam zastoja više ne treba. Imali smo ih previše u prošlosti", ističe Bariša Čokak predsjedavajući Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH.

,,Dok se u BiH ne slože stvari, dok se ne formira vlast mi ne možemo kucati na vrata Brisela'', stiče Safet Softić zamjenik predsjedavajućeg Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Vijeća naroda Bariša Čolak ističe da će pokušati sazvati Kolegij Vijeća kako bi se odblokirao rad, ali to će očito teško ići jer niko ne zna šta je cilj SNSD-a. Blokada vlasi na nivou BiH ili novi pritisak za smjenu Šefika Džaferovića koji je, kako neki smatraju, zahvaljujući potezima SNSD-a i DNS-a postao najpopularniji bošnjački političar u BiH.

,,Da sam na mjestu Šefika Džaferovića ja bi napravio sliku 4x2 metra na kojoj su zajedno Mirsad Kebo,Milorad Dodik i Staša Košarac i držao bi je u svom kabinetu iz zahvalnosti što su mu ovo omigućili u životu'',zaključuje Ognjen Tadić.
BNTV