viteske-trebinje 2.JPG (314 KB)

У оквиру пројекта „Очување српске традиције-витешка надметања и поетска моћ српске историје” који се реализује уз подршку Републике Србије, Министарства спољних послова  и уз подршку Града Требиња, Kњижевно удружење “Сусрет” Требиње данас је на базену Брегови организовало  манифестацију традиционалних српских витешких надметања “Душанов мач, Стефанов штит“.

Другу годину заредом уз богат културноумјетнички програм и уз промоцију традиоционалних српских јела учесници и посјетиоци уживали су у оживљавању српске прошлости.

Такмичило се у потезању конопа, скоку у даљ и бацању камена са рамена, потезању клипа, а најбољи у потезању конопа били су “Српски соколови” из Невесиња.

trebinje-viteske igre.JPG (260 KB)

Ове године је организована  сликарска радионица о српским грбовима и њиховом значају кроз историје, а Ђорђе Мандрапа из Београда одржао је предавање на тему „Хералдика у српским земљама”, тако да су посјетиоци имали прилику да се упознају о сјају и величини српске историје.

Милана Бабић предсједник књижевног удружења “Сусрет“ истакла је да имамо историју са којом можемо да се дичимо и да идемо у правцу очувања наше културне и духовне традиције.

trebinje- viteske igre 1.JPG (235 KB)

"Двије велике личности српске историје, цар Душан силни и деспот Стефан Лазаревић одабрани су не само с тога што су велике личности српске историје, него што су два симбола онога што Срби могу да буду у тешким околностима", закључила је Бабић.

Најбољи су добили медаље, књиге о славним српским јунацима - награде које су прилагођене времену из витешких надметања, а организатори су припремили и богат ручак за више стотина посјетилаца манифестације.

У забавном дијелу програма учествовала је етно група „Симонида“ из Невесиња.

viteske igre-trebinje.JPG (305 KB)

Манифестацију је организовао Kњижевно удружење "Сусрет" Требиње у сарадњи са ЈУ "Требињеспорт"  и Туристичким организацијама из Требиња и Билеће уз подршку Министарства спољних послова Србије -Управе за дијаспору и сарадњу са Србима у региону.

М.И.