IMG_20230119_112955_resized_20230119_113039373.jpg (427 KB)

Данашњу емисију  Вјера и живот посвећујемо Богојављењу.

Маријана Kркаловић, наша двадесетпетогодишња суграђанка побједник је традиционалног богојављенског пливања за Часни крст у хладној Требишњици.

“Момци су ме пустили данас да прва допливам до часног крста, а иначе пливам 15 година. Први пут сам запливала са десет година. Заиста неописив осјећај и много сам узбуђена”, казала је Маријана.

У Требишњици је данас запливао велики број Требињаца, међу којима и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

"Владика Димитрије је рекао да у овим условима не препливамо Требишњицу. Ми смо пливали мало у сигурниом дијелу ријеке, узели благослов и цјеливали јеванђеље. Ове године је било тако, а сљедеће, ако бог да дугачије", рекао је Ћурић.

Пливању за богојављенски крст претходила је света архијерејска литургија у Саборном храму Светог Преображења Господњег, коју је служио владика захумско- херцеговачки и приморски  Димитрије.

 Он је у бесједи казао да нам је Бог дао побједу над смрћу, над гријехом и ђаволом.

“Све то јавља нам данас наш спаситељ који се као непознат човјек  јавља  на Јордану. Ми знамо сад ко је то дошао, али тадашњи народ и претеча Јован нису знали. Док сами глас Духа светога није открио Јовану ко је тај који долази да се крсти. И долази и крштава се тим крштењем покајања да би на себе узео гријехе цијелог свијета”, казао је владика и додао да ми на крштењу добијамо опрост свих гријехова.

Припремила Сунчица Пешић.