У Културном центру Требиње вечерас је представљена нова збирка пјесама „Вјетрови су пробудили сјенке“ аутора Јована Братића из Невесиња.

jovan-bratic-3.JPG (163 KB)

У четвртој Братићевој збирци поезије сабрано је 115 пјесама, углавном нових, али и већ објављиваних које, по мишљењу аутора, заслужују већу пажњу читалачке публике. Пјесме обухватају широк дијапазон тема; прожете су родољубивим, завичајним, социјалним и љубавним мотивима.

„У овој збирци симболичног назива, ‘вјетрови’ су сви они догађаји који се наметну у нашим животима и кроз које пролазимо, а ‘сјенке’ су сви наши емотивни оквири који дријемају дубоко у нама и само је питање када ће да дођу до изражаја“, ријечи су Јована Братића.

jovan-bratic.JPG (141 KB)

Као аутор, Братић увијек пребјегава родном крају као уточишту. Херцеговина му је неисцрни извор тема.

„Она је својеврсна инспирација која увијек нуди неку нову причу. ‘Херцеговка’ је пјесма у којој се многи из ових крајева препознају. У њој виде своју мајку, баку, прабаку, које су биле стуб сваког огњишта, куће и породице у прошлим временима. Живјеле су тешким животом, сусретале се са различитим искушењима и све су то храбро и стоички подносиле. Желим да пошаљем поруку да морамо да поштујемо прошлост да бисмо живјели и стоички подносили садашњост и да бисмо прихватили будућност која није баш толико сјајна и блистава као што смо замишљали“, казао је Братић.

jovan-bratic-2.JPG (175 KB)

Поезију је заволио читајући Дучића, Шантића, Ракића, Илића, Јесењина, Мајаковског… Поклоник је традиционалног римовања које има своје законитости, поштовање слогова, метрике и риме мада понекад прибјегне и модерним варијантама у поетском изражавању.

О књизи „Вјетрови су пробудили сјенке“, поред аутора, говорила је и професор књижевности Дејана Милешић, један од рецензената, а одабране стихове казивали су Милица Гордић и Горан Дука. Публика је аплаузима наградила музичке интерпретације пјесама „Јастук од сна“ и „Вољела је кишу“, које је Горан Дука компоновао на стихове Јована Братића, а водитељ и медијатор програма била је пјесникиња Здравка Бабић.