Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће Влада у наредним данима исплатити више од 20 милиона КМ привредним субјектима који су на индиректан начин трпјели штету због епидемије вируса корона, због тога што нису могли да набаве сировину, да извезу своје производе или да сарађују са пословним партнерима у иностранству.

radovan-viskovic.jpg (132 KB)

Вишковић је подсјетио да је Влада прошле седмице помогла и локалним заједницама са више од 30 милиона КМ, те да су огромна средства уложена у плате и доприносе радницима који нису могли да раде због мјера током пандемије.

"Република Српска уредно измирује све своје обавезе, немамо никаквих дуговања, почевши од подстицаја за пољопривреду, до свих обавеза које буџет треба да сервисира, какве су плате и социјална давања", рекао је Вишковић вечерас за РТРС

Премијер Српске је истакао да сва та средства нису само из задужења, како то неки покушавају да представе, те да многи прећуткују да је Влада прошлу годину завршила са суфицитом у буџету већим од 70 милиона КМ, као и са акумулираним суфицитом из претходног периода од 30 милиона КМ.

"То је био онај новац који нас је на самом почетку пандемије, до добијања средстава Међународног монетарног фонда /ММФ/ одржао да испунимо све своје обавезе", нагласио је Вишковић.

Он каже да је тачно да је данас готово 200 милиона КМ мање у буџету него што је било предвиђено.

"Али из поменутог суфицита, средстава ММФ-а и разних уштеда које правимо, функционишемо без проблема, у овом тренутку је Српска ликвидна, извршава све своје обавезе и они који би се радовали да се Српска угуши или нестане неће то брзо дочекати", поручио је Вишковић.

Он је навео да је вратио ставку од 200.000 КМ која је била изостављена у ребалансу буџета, а односи се на помоћ за бањско лијечење пензионерима са најнижим пензијама, те да ће се овој популацији додатно помоћи ако се у буџету за то укаже прилика.

Говорећи о положају јавних предузећа у Српској, Вишковић је напоменуо да су због погрешног менаџмента, који је у разним временским периодима био на челу тих фирми, оне дошла у позицију да једва сервисирају сама себе.

"Није сврха јавних предузећа да измирују плате и доприносе, него да од њих виде корист сви грађани Републике Српске. Срећом, дошли смо у позицију да су `Жељезнице` завршиле прошлу годину са позитивним резултатом, први пут након више од 10 година. Међутим, то није довољно, јер још нема вишка средстава која би била издвојена за буџет", рекао је Вишковић.

Он је навео да је у односу са Владом Федерације БиХ /ФБиХ/ постигнуто много компромиса, почевши од "Електропреноса", који је био блокиран више од три године, иако је на његовим рачунима било 180 милиона КМ.

"Недавно смо одржали скупштину акционара, одблокирали смо инвестиције и пријем нових радника. У инвестиције ће бити уложено око 173 милиона КМ, од чега Српској припада 42 одсто", додао је Вишковић.

Предсједник Владе Српске је подсјетио и да су недавно усвојени нови коефицијенти за расподјелу ПДВ-а, према којима Републици Српској од јуна до септембра припада 34,55 одсто средстава, што је највећи проценат од оснивања Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Коментаришући стање у Инвестиционо-развојној банци /ИРБ/ Републике Српске Вишковић је нагласио да су у посљедњих неколико мјесеци направљени значајни помаци, да је ИРБ одрадио своју улогу како је требало и да је огромна помоћ привреди у Српској ишла управо посредством ове банке.

Говорећи о градњи хидроелектране "Бук Бијела", Вишковић је навео да већ годину дана траје процедура у вези са формирањем заједничког предузећа Републике Српске и Србије.

"Прије 15 дана потписан је уговор о оснивању заједничког предузећа између `Електропривреде Републике Српске` и `Електропривреде Србије`. Тај уговор је упућен Конкуренцијском савјету БиХ, који треба да га одобри. Не очекујемо ниједан проблем по овом питању, осим, можда, политичког", сматра Вишковић.

Он је нагласио да су при формирању заједничког предузећа поштоване све процедуре, те да не би требало мијешати политику у питања која значе развој земље и опстанак народа

Вишковић је изразио очекивање да ће Конкуренцијски савјет дати позитивно мишљење, након чега ће бити регистровано заједничко предузеће у којем Србија учествује са 51, а Република Српска са 49 одсто капитала

"Тиме ће бити створени услови за почетак припремних радови на пројекту за који су ријешени имовинско-правни односи, гдје постоји грађевинска и еколошка дозвола. У том случају бисмо са пројектом могли почети у наредна два мјесеца", рекао је Вишковић.