Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је божићну поноћну литургију у Старој цркви у Мостару, поручивши вјерницима да не губе наду, вјеру и љубав.

Srn2020-1-7_958244_0.jpg (256 KB)

Владика Димитрије је пожелио да вјерници благодаћу и свјетлошћу које понесу из храмова зраче на све људе које срећу и са којима живе, без обзира на вјеру и нацију, те свједоче да вјерују у Бога љубави.

"Сви они да виде да смо ми Христови ученици, да вјерујемо у Бога љубави", нагласио је владика у бесједи на поноћној литургији.

Епископ Димитрије је подсјетио да се Исус Христос родио у тихој ноћи у Витлејему јудејскоме, те да људи нису били гостопримљиви према њему, па је рођен у пећини и лежао је повијен у јаслама.

Srn2020-1-7_958244_1.jpg (169 KB)

"Свим оним што је показао до краја живота Господ је нама рекао да они који њему служе не треба да му служе из страха, него из љубави. До краја живота Господ је потврдио ту љубав која не тражи своје, и то је чудо јеванђеља Божијег. Нама је дата слобода да чак и ту љубав, од које нема веће, одбијемо и да му не служимо. Међутим, и ово наше окупљање говори да се ми трудимо да будемо они који су се одазвали на позив љубави Божије, и зато се и сабирамо на свете литургије и у храм Божији", навео је владика Димитрије.

Према његовим ријечима, мали храм у Мостару у божићној ноћи личи на јасле Христове.

"Такав један мали храм је био у Цариграду гдје је проповиједао Свети Григорије Богослов који га је звао Анастасија - Васкрсење. Из тог малог храма васкрсла је вјера у 4. вијеку у цијелом Цариграду. Тако и ми да не губимио наду, ни љубав, вјеру, него да са радошћу чекамо рођење Христово и чекамо да он уђе у све нас. Господ не гледа на величину храма него на чисто срце", поручио је владика Димитрије.

Владика је вјернике замолио да се у данима празника сјете оних који оскудијевају, старих и болесних, да и њима учине да у пуноћи прославе ове благе дане и да се сви радују рођењу Христовом.

Поноћне литургије служене су у свим мостарским црквама и манастиру Житомислић, а присуствовао им је велики број вјерника.