Petrovdan 3.jpg (206 KB)

Петропавлов манастир у Петровом пољу данас прославља крсну славу.

У присуству бројних вјерника из Херцеговине и Србије, свету архијерејску литургију служили су епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и епископ њемачки Григорије. 

Владика Григорије је у бесједи казао да данас славимо чудесне личности, свете апостоле Петра и Павла.

„Не зна се ко је од њих двојице бољи и заслужнији да црква Господња вијековима траје и не одустаје од васкрслога Христа. Пошто је ова служба лијепо протекла ја ћу да кажем пар ријечи о светом Петру и надам се да ће вам те ријечи бити утјеха и подстрек за живот“, казао је епископ Григорије објаснивши да је свети Петар у пуном смислу те ријечи жив човјек, од крви и меса, који је увијек у иницијативи и вјери, који увијек нечему стреми, а понекад као човјек гријеши.

Petrovdan 11.jpg (466 KB)

„Данас сам помислио да је добро да вам скренем пажњу на то како је онога дана када су дошли људи да убију спаситеља у Маслински врт, Петар као човјек храбрости и вјере, извадио нож и одсјекао ухо једном од оних који су дошли да хапсе Христа. А његов учитељ који је био угрожен је исцјелио ухо војнику а Петру је казао да врати нож у ножницу. Петар га је послушао али му није било право јер Петар је био човјек и није могао да схвати шта се то Божанско дешава. А друга ствар која се исте ноћи десила је да га се Петар одрекао и то три пута, упркос својој храбрости и вјери. Одрекао га се пред женама а не пред неким страшним војницима“, објашњава владика и каже да се такви тренуци дешавају и међу нама, међу браћом, међу обичним људима када врло често кажемо да неког нисмо ни познавали.

„Али замислите какав је наш Бог. Свако од нас би свом брату рекао: ’Ти си кукавица, ти си ми урадио то и то!’, а Хрстос је питао Петра: ’Волиш ли ме Петре?’.

Petrovdan 6.jpg (515 KB)

 Али не горко већ радосно и спасоносно. Зашто је Петар врховни апостол? Зато што није пао и посустао већ се подигао и није бјежао од истине и чињенице да је слаб али је пошао за Христом који једини је свет и једини без гријеха“, прича владика Григорије и подсјећа и на врлине апостола Павла који је претрпио и прогонство и шибања, ударања, све ради Христовог имена а на крају је рекао: ’Немам чиме да се похвалим сем својим слабостима“, закључио је епископ Григорије у бесједи пред великим бројем вјерника од којих је један Требињац Мићо Вишњић, који живи близу ове светиње.

„За мене је ово посебан дан као и за моју породицу. Ми редовно долазимо на литургије, иначе, а посебно нам је важан празник посвећен светим апостолима. Живјети близу ове светиње представља благослов за мене и моју породицу јер са благодаћу светитеља и благодати Божијом, лако је живјети и водити породичан живот“, каже Вишњић.

Petrovdan 5.jpg (410 KB)

Такође и за Николу Дупера, овај дан и ово мјесто је посебно.

„Ја сам овдје рођен и зато је природно да долазим редовно. Наша вјера је у нама, али је важно што имамо наше владике на које можемо да се угледамо. Стварно је данас величанствено у овој светињи“, каже Дупер.

Литургији је присуствовао и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Након ломљења славског колача, уприличена је трпеза љубави.

Petrovdan12.jpg (508 KB)

Petrovdan 4.jpg (492 KB)