20150412214147_299322

BERLIN | Zapadni saveznici silovali su stotine hiljada Njemica, piše njemačka istoričarka Mirijam Gebhart u knjizi koja je objavljena pod nazivom "Kad su stigli vojnici" (Als die Soldaten kamen) i koja je u njemačkoj javnosti doživjela pohvale, ali i preispitivanja.

"Najmanje 860.000 žena i djevojaka, ali i muškaraca i mladića, silovali su saveznički vojnici nakon pada Trećeg rajha i u poslijeratnom razdoblju. To se događalo svuda", piše Gebhart uz napomenu da su u tomu prednjačili američki vojnici.

Knjiga je snažno odjeknula u Njemačkoj gdje su podaci o takvim zlodjelima bili odranije poznati, ali gotovo isključivo su pripisivani sovjetskim vojnicima.

Dokumentovana su i silovanja koja su počinili američki vojnici nad Francuskinjama nakon iskrcavanja u Normandiji 1944, no globalno su zapadni saveznici - Amerikanci, Francuzi i Britanci zadržali besprijekoran ugled pobjednika nad nacističkim varvarstvima.

Suprotno tome, slika o Staljinovim trupama koje su u 1945. ušle u Berlin i čiji su vojnici "nasrnuli na žene koje su se tretirale kao divljač za seksualno iživljavanje, dugo su bili urezani u misli i istrage Nijemaca", objasnila je Gebhart na konferenciji za novinare u Berlinu.

"U ostalim dijelovima Njemačke, a to se ranije nije znalo, odnosno o tome se nije govorilo, neki drugi vojnici na sličan su način silovali Njemice", kaže ona na osnovu podataka koji se temelje na velikom broju dosad neistraženih vojnih dokumenata, svjedočanstava sveštenika, zahtjeva za pobačajima i slično.

Dokumenti govore i o "lovu na žene i mlade djevojke", koje su nakon silovanja često ubijali, nerijetko nasred ulice u nekom njemačkom gradu ili selu.

Na temelju procjene Mirijam Gebhart, od oko 860.000 silovanih Njemica trećinu, ili njih 270.000, silovali su vojnici zapadnih armija: 190.000 američki, 50.000 francuski i oko 30.000 silovanja počinili su britanski vojnici. Sovjeti su počinili najmanje 590.000 silovanja, piše istoričarka podsjećajući kako se dosad vjerovalo da je broj njihovih žrtava između milion i dva miliona silovanih osoba, prenosi Kurir.

Nezavisne novine