339632_1

SARAJEVO l Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je konačno došlo vrijeme da se počnu rješavati krupne političke afere, ali i procesuirati lica odgovorna za mnoga politička ubistva.

Mektić je poručio da će se uskoro sastati sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem kako bi se “neke stvari konačno posložile”.

“Treba vidjeti ko tu griješi, koji su problemi policijskih agencija, Tužilaštva BiH, Ministarstva pravde. Ne možemo više raditi tako da niko više ne vjeruje ni policiji ni pravosuđu. Moramo vidjeti koje su to krupne političke afere koje u javnosti odaju sliku nesigurnosti u pravni sistem”, rekao je Mektić.

On je naveo da rad policijskih agencija i pravosuđa treba da se ogleda u postignutim rezultatima i najavio da će tražiti veću odgovornost direktora agencija, ali i vidjeti procenat “palih” optužnica i donesenih presuda.

“Ako imate 60 odsto slučajeva koji se završavaju oslobađajućim presudama, tu je riječ, ili o neznanju ili je nešto drugo, da ne kažem mnogo gore”, rekao je Mektić.

On kaže da će jedan od prioriteta biti i borba protiv terorizma, naglasivši da praksa hapšenja bez čvrstih dokaza mora prestati.

“Ne možete nekoga goniti zbog neosnovanih indicija i pretpostavki da je počinio krivično djelo. Naši građani su šikanirani od policijskih i pravosudnih organa, a na kraju se ispostavi da od silnih optužbi nema ništa”, ističe Mektić.

Govoreći o učestalim prozivkama u javnosti da policijske agencije u BiH različito tumače zakon o zabrani ratovanja na stranim ratištima, Mektić je rekao da se ovaj zakon odnosi na sve.

“Ne smije biti izuzetaka. Ko god krši zakon, biće uhapšen i tako će biti dok sam ja ministar”, rekao je Mektić, ističući da nema tog kriminala u BiH koji će on zaobilaziti, te da pod hitno treba vratitit povjerenje građana u rad policijskih agencija i pravosudnih organa.
Agencije