20150212191211_288803 SARAJEVO/ BANJALUKA | Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nedavno je raspisala međunarodni javni natječaj za kupovinu namještaja kojim će opremiti novo sarajevsko sjedište Uprave.
Kako saznajemo, za ove namjene iz kase UIO BiH planirano je čak do 800.000 KM, što predstavlja prilično veliki iznos, bez obzira na to što je riječ o opremanju više spratova nove zgrade.
Prema riječima Ratka Kovačevića, portparola UIO BiH, otvaranje ponuda je 23. marta, a u Upravi očekuju da bi nakon kompletno sprovedene procedure novoizgrađeni objekat mogao da bude useljiv sredinom tekuće godine.
"Ukupna vrijednost koju je UIO imala na raspolaganju, a u skladu s Odlukom o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO, za nabavku namještaja za novu zgradu u Sarajevu je 683.760 KM, plus pripadajući PDV. Međutim, mi u UIO BiH očekujemo da će konačna vrijednost nabavke namještaja biti manja", ističe Kovačević.
Na pitanje zašto je ovaj aranžman ovako skup, Kovačević odgovara da UIO BiH putem tendera traži "potpuno jednostavan kancelarijski namještaj, bez bilo kakvih skupocjenih elemenata".
"Smatramo da ukupna cijena koja će biti plaćena nije velika, s obzirom na to da opremamo prizemlje i šest spratova zgrade, tj. 3.890 kvadratnih metara prostora", ističe Kovačević.
Pojašnjava da će, između ostalog, biti kupljeno 420 radnih i konferencijskih stolova, 615 stolica, 350 ormara, kao i 267 ladičara. Također, UIO će kupiti i 292 pokretna kolica za kućišta računara, 79 arhivskih polica, veliki pult za šalter-salu i manji pultovi za prijemne urede, kao i 95 vješalica, korpe za otpatke i trakaste zavjese za kompletan objekat.
Nezavisne novine