217242.jpg (164 KB)

Директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је да је интенција овог предузећа да и даље остану најповољнији понуђач електричне енергије у Европи, како за грађане, тако и за привреду.

- Али, то не значи да ми морамо бити јефтинији 50 или више одсто од свих сусједних електропривреда и снабдјевача у окружењу, стално ћемо пратити и уводити новине и у снабдијевању привредних друштава и грађана, како би грађанима била доступна јефтина енергија ако се рационално троши - рекао је Петровић, а преноси Срна.

Петровић је рекао да, ако се струја нерационално троши, она свакако мора да буде скупља.

- То је већ показано новим тарифним системом гдје се види да код 93 одсто грађана није дошло до повећања фактура за електричну енергију и да су посебно заштићене категорије које троше до 500 киловат-часова електричне енергије мјесечно - истакао је директор ЕРС-а.

Петровић је рекао да грађани у Републици Српској који троше до 500 киловат-часова имају убједљиво најјефтинију електричну енергију на Балкану и то су рачуни од 40 до 45 КМ мјесечно.

- То ће и даље бити интенција Електропривреде, али и Владе Републике Српске, да задржимо стабилност, очувамо производне погоне, заштитимо грађане и привреду. Да будемо привлачни за нове привреднике који ће отварати нова радна мјеста и да овај систем оставимо будућим генерацијама и будућим озбиљним кадровима да могу да га развијају на начин како је предвиђено плановима које смо направили унутар ЕРС-а - навео је Петровић.

Он је рекао да су припремили иницијативе за измјене одређених закона које ће олакшати пословање производних предузећа, као и иницијативе за радне групе заједно са синдикатом које морају да расправе оправданост многих трошкова у својим системима и да се сваки радник упозна о плановима инвестиција и трошкова.

- Апсолутно ћемо заоштрити политику пријема радника без стручних испита, без оцјене непосредних руководилаца, не само управа предузећа, него и без става синдиката о појединим радницима који се запошљавају. Сматрамо да није овдје у питању пријем пет или 50 људи, већ је у питању 8.700 запослених, функционалност ЕРС-а али и Владе Републике Српске, ако бисмо овај систем угрозили неквалификованим радним особљем на појединим позицијама - најавио је директор Електропривреде.

Петровић је рекао да је у наредне три године неопходно додатно помоћи два рудника - модернизацијом механизације, те навео да постоји иницијатива да се што хитније ураде идејна рјешења са студијама економске оправданости гасних постројења, која би замијенила употребу мазута на двије термоелектране, као и сагледавање могућности инсталација гасних мотора и набавке будуће рударске механизације са гасним моторима како би се смањили трошкови за дизел гориво.

- Расход на дизел гориво за потребе рудника је годишње око 50 милиона КМ, а трошкови расхода на мазут, који ћемо замијенити гасом, су око 20 милиона КМ, што је значајан трошак и повећава цијену произведеног киловат-часа у термоелектранама - навео је Петровић.

Он је указао да, уважавајући ситуацију да Европа све више притиска око плаћања накнаде за емисију угљен-диоксида, мораће бити извршена рационализација свих трошкова најкасније до 1. јануара 2026. године како се увођењем накнаде за емисију угљен-диоксида из двије термоелектране трошак не би пренио на грађане и на привреду Републике Српске.