ТРЕБИЊЕ │  Поводом Међународног дана жена и 70. годишњице Опште декларације о људским правима, у организацији Амбасаде Швајцарске у БиХ вечерас је у Културном центру у Требињу приказан филм „Божански поредак“, швајцарске режисерке Петре Волпе, те организована панел дискусија о правима жена.

Вишеструко награђивано филмско остварења швајцарско-њемачке продукције тематизује борбу жена у Швајцарској за право гласа седамдесетих година прошлог вијека, а након пројекције разговарало се о правима жена у Босни и Херцеговини, са фокусом на учешће жена у политици, економији и јавном животу.

Амбасадор Швајцарске у Босни и Херцеговини Андре Раубер Заксер истакла је да је Међународни дан жена увијек прилика за подсјећање на положај и права жене, разумијевање и дискусију о овој проблематици.

„Будући да је ово изборна година у БиХ, добар је тренутак да разговарамо и о политичким правима жена и важности активног укључивања жена на изборима, како у смислу гласања, тако и кандидовања на изборима“, истакла је амбасадор Швајцарске.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истиче да Градска управа настоји да да на важности жени – и као мајци и као равноправном актеру у свим сферама друштвеног живота, али једнако и као носиоцу јавних функција.

„Желимо да тако буде и убудуће. Наша су настојања да жене у сваком случају имају исти положај као и мушкарци и сматрамо да у том смислу не постоји разлог за било какву врсту омаловажавања. То можемо видјети и на примјеру наше градске управе, гдје су наша два начелника одјељења – жене. На овај начин желимо да покажемо да жена може да досегне и високе јавне положаје“, казао је Петровић.

Рад у приватном предузетништву једнако је данас сложен и за мушкарце, а посебно тежак изазов за жене, којима посао и професија никад није једина и најважнија животна улога - сматра предузетник Зорица Тасовац.

„Ми имамо један додатни терет, који радо носимо, а то је улога мајке и брига о породици. Желимо да се искажемо једнако и на том пољу, као и на послу и на свим осталим пољима. Али ми жене знамо како и очито можемо све то да постигнемо“, истакла је Тасовац.

Љиљана Чичковић, директор невладине организације „Женски центар“, напоменула је да борба за женска права не подразумијева инисистирање на додатним привилегијама - већ само на једнакости у могућностима.

Приказивање филма „Божански поредак“ дио је Филмске турнеје о људским правима, коју заједнички организују Међународни филмски фестивал и Форум за људска права из Женеве, Савезно министарство вањских послова Швајцарске и Канцеларија високог комесара за људска права Уједињених нација.
Р.С.