ТРЕБИЊЕ l Радови на санацији главне требињске улице, Kраља Петра Првог Ослободиоца, које финансирају Град Требиње и Јавно предузеће „Путеви Републике Српске“ биће завршени до 25. маја.

На главној требињској улици није било санација у посљедње три деценије и ријеч је о веома комплексним радовима вриједности преко 350.000 КМ. „Путеви РС“ за овај посао издвојиће од 200.000 до 250.000 КМ, а остатак ће финансирати Град Требиње са локалним предузећима, рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић, који је данас са Ненадом Нешићем директором предузећа „Путеви РС“ обишао радове у главној улици.

Петровић је прецизирао да су планирани рокови за завршетак радова скраћени због најављене Инвестиционе конференције, када се у Требињу очекује долазак бројних привредних и политичких делегација.

„Радови се изводе на систему техничке воде са изводима за околне улице и насеља, систему оптике, поправљају се оборинске и канализационе цијеви, као и оборинска инфраструктура, што ће се на крају завршити са квалитетним асфалтом. Путеви РС су главни финансијери, а ми ћемо урадити остале радове, који су везани за комуналну и градску инфраструктуру“, казао је градоначелник Петровић.

Петровић је најавио да ће након ових радова бити настављен посао развоја система техничке воде и хидрантске мреже на територији Града Требиња, до градског парка и храма Светог Преображења.

„Све зелене површине ћемо већ ове године натапати новим системом наводњавања, који ће бити најмодернији систем на овим просторима“, рекао је Петровић.

Најављени нови пројекти саобраћајне инфраструктуре

Градоначелник Лука Петровић је истакао да је директор Путева РС Ненад Нешић данас упознат и са планираним пројектима саобраћајне инфраструктуре, који стоје пред градском управом.

„Оно што слиједи је израда пројекта за нову трасу источне обилазнице и приступање формирању финансијске конструкције у вриједности 30.000.000 КМ, изградња западне обилазнице, која би требала да повеже магистралне путеве за Дубровник и Мостар, у дужини од 5 километара“, рекао је он.

Он је најавио и изградњу треће траке пута у улици Степе Степановића - од Спомен собе у бившој касарни до аутобуске станице, која ће ријешити улаз у комплекс бивше касарне. Према његовим ријечима „Путеви РС“ ће подржати све ове пројекте и ставити у своје планове, у складу споразумом Града Требиња и Путева РС.

Ненад Нешић, директор Путева РС потвдио је да ће средства која су била планирана за довршетак источног дијела обилазнице бити преусмерени у пројекат нове трасе источне обилазнице, и како је рекао, радови на изградњи ће бити започети у овој календараској години. Нешић је најавио да ће ове године бити настављени радови на санацији пута Требиње - Љубиње и Љубиње – Столац.

Извођач радова на реконструкцији главне улице је предузеће „Херцеговина путеви“, а у радовима учествују и „Водовод“, „Kомунално“, „Електрохерцеговина“ „Мтел“, ХЕТ, радници Цивилне заштите Града Требиња и ватрогасци из Требиња и Ластве.

М.И.