323616_1

MOSTAR | Nakon objave prvih preliminarnih rezultata oktobarskih izbora u BiH i izvjesne uvjerljive pobjede HDZ-a BiH unutar hrvatskog nacionalnoga bića, uokvireno je bilo mišljenje kako će u procjepu između bošnjačkoga i srpskoga političkog bloka glavna stranka odigrati lidersku, kohezijsku, ulogu u pregovaračkim procesima prioritetno na matrici Evropske narodne grupacije i evropskoga puta BiH.
Bilo je kristalno jasno da su SDA i HDZ BiH izborni pobjednici unutar ‘svojih’ naroda i čekalo se, baš kao i danas, odgovor na ko je taj legitimni partner iz reda srpskoga naroda.

ČOVIĆ "POTRČAO" PA STAO

Na opšte iznenađenje, lider HDZ-a BiH Dragan Čović pristaje biti domaćinom, zanimljivo bi bilo doznati na čiju inicijativu, postizbornih pregovora sa svojim prijateljem i političkim uzorom Miloradom Dodikom.
Zatečena politička scena smatra da je tim činom Čović počinio najmanje dvije krucijalne pogreške. Pogazio je princip da su za HDZ BiH partneri izborni pobjednici iz reda druga dva naroda jer u tom trenutku, a to javno priznaje i danas, nikako nije mogao znati ko je izborni pobjednik u RS-u i hoće li SNSD biti kičma buduće vlasti u tom entitetu.
Čović je ishitreno i jednostrano odabrao partnera u budućoj vlasti i zacementirao ultimativnu osovinu čime je isprovocirao druge političke aktere u oba entiteta.
Što je još pogubnije, stvorio se dojam kako je predsjednik HDZ-a BiH kao legitimni pobjednik parlamentarnih izbora kod Hrvata, nacionalni pa i stranački interes vazalski podredio političkom opstanku SNSD-a i čelnika te stranke Milorada Dodika.
Umjesto da bude strpljiv i principijelan, pa da i pričeka stvaranje vlasti u RS-u te da istinski pobjednik izbora, SDA, pokrene i predvodi pregovarački proces oko formiranja vlasti, Čović je netaktički zavrtio stvari naopačke i sada se nalazi u političkim makazam iz kojih se može otrgnuti, ali s dubokim ožiljcima.

ČVRSTA VJERA U DODIKA

Pred HDZ-om BiH je upaljen alarm.
Iako dramatično uzdrmana lojalnost narodnoj grupaciji zadnja je šansa Dragana Čovića da sačuva svoje i stranačko liderstvo ne samo u pregovaračkim, nego i u svim drugim političkim procesima koji čekaju novu vlast.
Očigledno svjestan da je bespotrebno s ‘đavolom tikve sadio’ predsjednik HDZ-a BiH ipak ublaženim porukama pokušava elegantno kreirati odstupnicu od političkoga gafa u Mostaru.
Oprezno i biranim riječima govori o sporazumu SDA-a i DF-a sa Savezom za promjene, ne krijući razočarenje, ali i ne sporeći legitimnost, iako su jurišnici u ‘hrvatskim’ redovima očekivali radikalno negiranje tog legitimnoga projekta.
Čović, iako dosta neuvjerljivo, ostavlja prostor za partnerstvo s bilo kojim izbornim pobjednikom u RS-u, što je trebao jasno kazati i u Mostaru na sastanku s Miloradom Dodikom.
Hoće li HDZ BiH biti dio nove parlamentarne većine pa, dakle, i izvršne vlasti na nivou FBiH i države, pitanje je koje premašuje uske stranačke okvire, ono se dakako tiče zastupljenosti najmalobrojnijeg, konstitutivnoga naroda u BiH.
Ako je suditi po javno obznanjenim stavovima lidera te stranke, konkretan odgovor će uslijediti nakon što se i službeno potvrdi vladajuća garnitura u RS-u.
Vidljivo je kako Dragan Čović još uvijek čvrsto vjeruje Dodikovim tvrdnjama da će njegov SNSD s koalicijskim partnerima, DS-om i SP-om, formirati novu vladu u RS-u.
Kako će se Čović postaviti naspram sarajevskog sporazuma ako SNSD uistinu formira entitetsku Vladu? Ima li on nacionalni legitimitet da sabotira formiranje vlasti na državnom nivou i odbije da bude dio nove parlamentarne većine u kojoj neće biti Dodikov SNSD nego Savez za promjene iz Republike Srpske?
Jer, niko ne brani da, recimo, HDZ BiH i SNSD okupe neke druge stranke i naprave parlamentarnu većinu u državnom Parlamentu, ako imaju taj kapacitet.
U nekim hrvatskim intelektualnim krugovima se pojavila teza kako je sporazum između SDA-a, DF-a i Saveza za promjene novo pravno i političko nasilje koji se nameće Hrvatima i ultimativno im se servira neka koncepcija po principu ‘uzmi ili ostavi’, odnosno ‘pridruži nam se ako želiš’.
Ne može se osporiti da ima i takvih primjesa i da je dobrano neukusno i netaktično što Dragan Čović nije bio pozvan da i on potpiše u Sarajevu taj koalicijski savez, a ne da mu se kao pastorčetu nevoljko nudi pridruživanje, ali se jednostavno ne smije izgubiti iz uma da je upravo Dragan Čović s Miloradom Dodikom zavrtio ‘đavolje kolo’.

ČOVIĆU SVE HRVATSKE POZICIJE

I ono što je najvažnije, pod uslovom da tako i ostane, tu tezu ruši vrlo mudar pa i korektan potez Željka Komšića o odustajanju od svih hrvatskih pozicija u vlasti. Ako je to tako, onda u HDZ-u BiH više nemaju rezervnih argumenata i jednostavno ne smiju tu ponudu odbiti.
Ako to učine, moraju objasniti i narodu i svojim biračima jesu li nacionalni pa i stranački interesi preči od zaštite Milorada Dodika. Ipak, lider SDA-a Bakir Izetbegović pokušava smiriti tenzije i najavljuje novu rundu razgovora s Draganom Čovićem.
- S Čovićem ću razgovarati o ovome jer je odnos između SDA-a i HDZ-a BiH ugaoni kamen svake buduće koalicije.Ovaj sporazum je ponuda koja se ne da odbiti, jer je sve na liniji onog o čemu smo ranije razgovarali s Čovićem. Postavljanja na pozicije će biti tako definisana da se to ne može odbiti, poručio je Izetbegović.
Svoju uvjerenost da će Čović izdati partnerstvo sa SNSD-om i prihvatiti vlast na nivou BiH sa Savezom za promjene, Izetbegović je potkrijepio ponudom koju je dao lider DF-a Željko Komšić.
- Komšić je spreman na ono na što Lagumdžija prošli put nije bio spreman – da kompletan dio koji se odnosi na hrvatske pozicije u Vladi FBiH i šire pripadne HDZ-u, naglasio je prvi čovjek SDA-a.
Odgovarajući na pitanje hoće li biti zastoja u funkcionisanju Doma naroda Parlamenta BiH ako se većina u Zastupničkom domu formira bez HDZ-a, jedan od čelnika SDS-a Ognjen Tadić je rekao da u ovom trenutku “ne bi bilo korektno izazivati polemiku s Čovićem” i da on sam treba odlučiti hoće li ući u koaliciju narodnjačkih stranaka.
Taj pučki savez koji čini i HDZ BiH je ogroman izazov za stožernu stranku. Vođa te stranke je sam sebi zagorčao život. Nije problem sačekati novu vlast u RS-u, ali što onda ako je nova parlamentarna većina na državnoj razini, bez SNSD-a, demokratska i legitimna stvarnost, a ne fikcija?
Dnevni list