rade5 TREBINJE l U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju danas je otvorena zajednička izložba radova studenata završnih godina likovnih akademija u Trebinju, Sarajevu, Banjaluci i Širokom Brijegu.
Izložba u Trebinju četvrta je u okviru projekta kreativne saradnje studenata četiri bh. akademije „Zajedno kroz umjetnost“, koji je realizovala nevladina organizacija „Ja vrijedim“ iz Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu.

izlozba akademija Na izložbi su predstavljeni odabrani radovi studenata slikarstva, vajarstva, grafike i dizajna, koji reprezentuju stvaralačke domete i raznolikosti umjetničkih izraza, formi i tehnika, ali i domete i osobenosti pedagoškog rada sa studentima na akademijama likovnih umjetnosti u BiH.
U ime domaćina, izložbu je otvorio profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, istoričar umjetnosti Dragan Čihorić ističući da je izložba značajna upravo kao svojevsrni uporedni presjek rada na bh. akademijama.
Izložba je dio kontinuiranog napora da studenti završnih godina akademija likovnih umjetnosti u BiH prikažu - do koje su mjere uspjeli da usvoje i na koji način oblikuju pedagošku aktivnost koja se dešava na tim obrazovnim ustanovama“, rekao je Čihorić. Vernesa Dedović, predsjednik organizacije „Ja vrijedim“, istakla je da završna izložba u okviru projekta stvaralačkih susreta studenata sa četiri bh. akademije likovnih umjetnosti „nije kraj, već tek početak saradnje i studenata i akademija“. „A to je u suštini i bio cilj ovog projekta – nadam se da će sada studenti, a sutra kolege, sarađivati i biti sudionici zajedničkih izložbi koje budu organizovane u budućnosti. Sada, sa ove distance, možemo slobodno reći da smo zaista uspjeli“, kaže Dedovićeva.


Poseban gost izložbe bio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji je istakao da je važan aspekt projekta to da su studenti dobili priliku da publici predstave svoja likovna promišljanja, što je za njih izuzetan podsticaj za budući stvaralački rad.
Jako je važno i što je stvaralaštvo objedinilo nastavnike i akademije, ali je za mene najvažnije da je ono objedinilo te mlade ljude, koji se vjerovatno ne bi ni sreli da nije bilo ovog projekta. I ne samo što su se sreli njihovi likovni izrazi - da mogu vidjeti dokle su čiji dometi i koji su trendovi koji vladaju na akademijama, već su se oni kao ljudi sreli, a vjerujem da će sarađivati i u budućnosti“, rekao je Komšić, dodajući da obrazovne ustanove iz BiH dobro sarađuju i rade na zajedničkim projektima sa onim iz inostranstva, ali da najmanje međusobno komuniciraju.
Izložba studentskih radova u okviru projekta „Zajedno kroz umjetnost“ ranije je predstavljena likovnoj publici u Sarajevu, Banjaluci i Širokom Brijegu, a u Trebinju će biti i narednih 12 dana.
R.S.