Министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је радује иницијатива црногорске стране за рјешавање отворених питања у вези са изградњом Хидроелектране "Бук Бијела", јер се једино на добросусједским основама и разговором може доћи до рјешења.

Srn2021-7-21_1319269_0.jpg (195 KB)

Поводом изградње Хидроелектране "Бук Бијела", а на иницијативу државног секретара из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе Данила Мрдака, у Требињу је одржан састанак са Голићевом и директором "Електропривреде Српске" Луком Петровићем са сарадницима.

Из "Електропривреде Српске" након састанка је саопштено да су учесници састанка изразили добру вољу и спремност за сарадњу и рјешавање свих отворених питања.

На састанку је договорено формирање експертског тима од седам чланова чије ће задужење бити да у наредних мјесец дана прегледа пројектну документацију, структуру и планирани режим рада Хидроелектране "Бук Бијела", те да усагласи надморску висину тачке прелива, односно максималну горњу коту до које будуће вјештачко језеро може да расте.

"У претходном периоду није било политичке воље за рјешавање пројеката од заједничког интереса и овај састанак је велики напредак јер смо већ усагласили бројна питања и направили план будућих активности везаних за питање `Бук Бијеле`", изјавила је Голићева и додала да ће се делегације из Црне Горе и Републике Српске састати у Фочи, након сагледавања компетентне документације, и обићи заједно терен.

Мрдак је рекао да свако техничко-технолошко и инжењерско рјешење које гарантује да будуће вјештачко језеро неће имати негативних утиција на ријеку Тару и да неће доћи до потапања ниједног дијела ријеке Таре у потпуности је прихватљиво.

Мјешовити холдинг "Електропривреда Републике Српске" уступио је на увид техничку документацију црногорској делегацији и изразио задовољство што је успостављена сарадња на рјешавању питања "Бук Бијеле".

"Радује ме чињеница што ћемо билатерално ријешавати сва заједничка питања и што је већ први састанак дао конкретне резултате", истакао је директор "Електропривреде" Лука Петровић.