332311_1

BANJALUKA | Prijedlog zakona o javnom redu i miru će se, po svemu sudeći, sutra naći na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja. Iako je na skupštinskim odborima bilo dosta polemike i zahtjeva da prijedlog bude povučen iz procedure, to se nije desilo.
Rasprava o Prijedlogu zakona o javnom redu i miru na sjednici Odbora za evropske itegracije, pretvorila se u predstavu za medije.
Odbačen je zahtjev predsjednika odbora Branislava Borenovića da se prijedlog izbaci iz skupštinske procedure, a najviše pažnje izazvala je činjenica da je rasprava odbora bila otvorena za javnost.
Vladajuća struktura ima jasan stav - "Odbor za evropske integracije nije nadležan da povlači sporni prijedlog zakona, a kamoli da raspravlja o njegovoj suštini", ocjenio je član odbora Igor Radojičić.
O prijedlogu zakona ponešto je imao da kaže i zamjenik predsjednika odbora.
Prijedlog zakona prošao je i Odbor za bezbjedost, u čijoj je isključivoj nadležnosti. Predsjednik tog odbora Milanko Mihajlica vidno je razočaran ishodom glasanja, ili kako je rekao preglasavanja, a pogotovo time što nije dozvoljeno da i ta sjednica bude otvorena za javnost.
Prijedlog zakona o javnom redu i miru izazvao je lavinu reakcija zbog spornih članova koji društvene mreže karakterišu kao javni prostor na kojem je, takođe, moguć prekršaj za koji je predviđena novčana, pa i zatvorska kazna. Taj zakon je već bio u skupštinskoj proceduri 2. jula prošle godine u formi nacrta, a prijedlog bi već sutra trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima.
BN TV