Колико год се трудили да избјегнемо комарце и колико год да користимо разне препарате за заштиту, неке људе они дословно пикирају.

20200628124504_607230.jpg (50 KB)

Зашто је то тако, објаснио је Барт Кнолс, биолог који проучава комарце.

Према њему, комарце привлачи људски задах, а они прате људе по мирису. Женке зато укључују сва своја чула како би одлучиле хоће ли некога да уједу или не. Угљен-диоксид који издишемо заједно с разним хемикалијама ствара мирис који комарци могу да осјете и када су 30 метара удаљени од човјека. Кнолс тврди да свака особа испушта више од 300 различитих хемикалија из коже, а чак њих 100 налази се у даху.

Други битан параметар на основу кога комарци процјењују желе ли нечију крв, како објашњава биолог Кнолс, јесте мирис коже.

"Жути и тиграсти комарац реагују на млијечну киселину, обичан комарац воли масне киселине. Мјешавина хемикалија и мириса зависи од наших хигијенских и прехрамбених навика", рекао је биолог.

Постоје разне теорије о томе зашто је нека особа привлачнија комарцима, а многи кажу да је то зато што имају "слатку крв". Неки вјерују и да узимање витамина Б и бијелог лука људе чини мање привлачнима комарцима. Међутим, Кнолс каже да не постоји довољно доказа за то.