IMG_4698_resized_20220805_112134153.JPG (111 KB)

Пројекцијом филма „Стриц“, додјелом признања "Велика повеља Леотара" и концертом Николе Чутурила и бенда на љетној сцени Дома младих вечерас је завршен 10. Фестивал медитеранског и европског филма у нашем граду.

Филм „Стриц“, дугометражни првенац Андрије Мардешића и Давида Капца, у којем насловну улогу тумачи доајен српског глумишта Предраг Мики Манојловић, имао је свјетску премијеру другог јула, на 56. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, гдје је награђен Посебним признањем јер је по оцјени жирија ријеч о „првенцу изузетног редитељског двојца који вјешто и одважно комбинује елементе гротеске и трилера“.

Након пројекције филма додијељене су „Велике повеље Леотара".

Жири у саставу Јадранка Бакмаз, професор сценских умјетности на београдском универзитету, Гултен Таранч, директорка филмског фестивала у Измиру и Светлана Митровић, кустос прву „Велику повељу Леотара"додијелио је Миленији Перишић за продукцију филма "Kључ" која упркос сучељавању са свим проблемима које носи реализација једног потпуно независног филма успјевала да изњедри атрактивну жанровску и комерцијалну филмску причу у добром стандарду европске кинематографије.

"Хвала организаторима што су ме позвали на овај фестивал. Мој први фестивал и први играни филм и драго ми је да сам ову награду добила баш у Требињу. Филм завршава своју фестивалску каријеру и мислим да је ово било сасвим довољно", истакла је Перишић.

„Велика повеља Леотара" додијељена је Радовану Петровићу, редитељу филма "Тинин проблем" за иновативно, идејно, храбро и јасно третирање значајне теме као и свеприсутног друштвеног проблема у читавој Европи.

Награду је у име редитеља преузео Маријан Спасовски који се захвалио организатору и најавио долазак и сљедеће године на фестивал.

Трећу овогодишњу „Велику повељу Леотара“ добио је Срђан Драгојевић за филм "Небеса" за аутентичан ауторски континуитет третирања друштвених феномена са подједнако свјежом и цјеловитом умјетничком структуром филма који пријемчиво комуницира са публиком.

„Велику повељу Леотара" добио је Владимир Јакшић, редитељ филма "Потрага за Винчом" за документаристичку актуелизацију представљања винчанске културе као дио националне културне баштине.

„Велика повеља Леотара“ отишла је у руке редитеља Димитриса Јузепаса за краткометражни филм "Здравље" за вјешто укомпоновану филмску причу која избалансирано сублимира медитерански реализам и митологију.

Фестивал је затворио глумац Ненад Хаџимаричић који је истакао да је Требиње нестваран град, у којем је у протеклих шест дана одржан шампионски фестивал медитеранског филма.

"Фестивал се не завршава, већ од овог тренутка почиње нови почетак скупљања нових филмова за сљедећу годину", навео је Хаџимаричић.

IMG_4703_resized_20220805_112227258.JPG (148 KB)

Фестивал је завршен концертом једног од најпознатијих београдских гитариста Николе Чутурила Чутуре и бенда.

Током шест дана на требињском филмском фестивалу, на шест атрактивних локација, приказано је 35 дугометражних, краткометражних и документарних остварења из 20 земаља региона, уз дружење са глумцима са простора бивше Југославије, али и Грчке и Турске, умјетничке радионице и промоције књига.

Фестивал медитеранског и европског филма организовали су Танграм центар Београд, Културни центар и Дом младих Требиње, а покровитељи су Министарства културе Републике Српске и Србије и Град Требиње.