building-1011876_960_720_620x0.jpg (147 KB)

Јапанска дивизија „Мајкрософта“ објавила је резултате пробног експеримента са четвородневном радном недељом.

Вероватно није никакво изненађење да су запослени били одушевљени променом. Међутим, оно што јесте изненађујуће, јесте да је продуктивност скочила чак 40 одсто.

„Мајкрософт“ у Јапану је најавио у августу да почиње са четвородневном радном недељом. Око 2.300 запослених је током периода од пет недеља, осим викенда, имало и слободан петак, без смањења плата.

Штавише, не само да плате нису умањиване, већ је компанија планирала да сваком запосленом одмор дотира са 800 евра, преноси Б92.

„Радите краће, добро се одморите и учите. Неопходно је да на послу имате средину која вам омогућава да одредите своју сврху у животу и више допринесете на послу. Желим да запослени мисле и постигну исте резултате са 20 одсто мање радног времена“, рекао је председник и извршни директор „Мајкрософта“ у Јапану Такуја Хиран.

Како су пренели јапански медији, „Мајкрософтов“ тродневни викенд резултирао је са невероватних 39,9 одсто повећања продуктивности.

Делимично је то заслуга тога што је краћа радна недеља захтевала од радника побољшавање ефикасности и боље економисање времена. Због тога су састанци морали да буду скраћени, али више фокусирани.

Запослени су током пробног периода за четвртину мање отварали боловања или узимали слободне дане. Ту су и додатне добробити, као што су мања потрошња електричне енергије.

Осим тога, слободан дан вишка био је велики хит међу запосленима, а 92,1 одсто њих је рекло да им се допало што имају краћу радну недељу.