Srn2019-10-25_1415683_0.jpg (158 KB)

У билећком селу Баљци данас је озваничен завршетак прве фазе радова на изградњи водовода у овом селу, за који је Влада Србије издвојила 600.000 КМ, а Влада Српске 200.000 КМ.

Шеф конзуларне канцеларије Србије у Требињу Небојша Божић изразио је задовољство због завршетка прве фазе изградње водовода у Баљцима, рекавши да ће ефекат бити потпун када вода дође до прагова људи који живе у овом селу.

„Очекујем да ће се наћи решење да се то приведе крају, а ми као канцеларија ћемо подржати сваку врсту иницијативе у том смислу“, рекао је Божић.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове у општини Билећа Раденко Попара рекао је да ће општинска управа за секундарну фазу пројекта планирати средства из буџета да би пројекат био успјешно завршен.

Милија Шуковић, директор фирме „Конструктор инжињеринг“ која је извођач радова, рекао је да су до сада изграђене двије пумпне станице са два резервоара.

Он је навео да је ситуација са извођењем радова била сложена због конфигурације терена, али и висинске разлике од 300 метара.

Мјештанин Баљака Веселин Вујовић рекао је да долазак воде за становнике овог села значи опстанак.

Он је истакао да сада слиједи прављење пројекта за секундарну мрежу којом ће вода стићи до кућа.

Његов комшија Андрија Радмиловић каже да се мјештани овог села у коме живи и велики број младих људи углавном баве сточарством, а да ће долазак воде омогућити и развој пољопривреде.

„Што буде до мјештана, сигуран сам да ће урадити све што могу да се заврши секундарна мрежа. Кад вода стигне, омладина ће остајати да живи, биће лакши живот за живјети“, рекао је Радмиловић.

Баљци су од Билеће удаљени око пет километара. Ту живи 400 становника и једно је од најмногољуднијих села у овој општини.