235519.jpg (213 KB)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић нису се данас у Суду БиХ изјаснили о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Истакли су да не разумију оптужницу, те да немају повјерења у Суд БиХ.

- Овај суд је неуставан и нелегалан. Не могу да вјерујем да у таквом неуставном суду сједе правници. Српска нема разлога да учествује у кршењу Устава БиХ. Овај процес ће показати има ли устава или нема - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је "странац овдје наметнуо одређене акте и као нигдје у свијету рекао да ако се он не поштује, да свако може да иде у затвор".

- Први сам по том основу овдје доведен. Нисам разумио на чему је заснована оптужница. Ово је политички процес којим се жели обрачунати са Републиком Српском и са мном као предсједником - поручио је Додик.

Додик је истакао да је указ о проглашењу закона који је он потписао прошао процедуру Народне скупштине Српске и да ни бошњачки клуб у Вијећу народа није потегао витални интерес по том питању.

- На овакав начин се разграђује БиХ. Бранићу се овдје као предсједник Републике јер сам дошао у судницу гдје су јасно показали како третирају уставни поредак тиме што су у суду истакли заставе БиХ и ФБиХ, али не и заставу Републике Српске - навео је Додик, додавши да није добио ни оптужницу на ћирилици.