Сваки пацијент у РС има право на здравствену заштиту и на лијечење, што је основно право сваког човјека регулисано Уставом и Законом о здравственој заштити и правилницима Фонда здравственог осигурања Српске. Пацијенти имају право и на рефундацију оних трошкова лијечења који се не могу урадити у установама са којима Фонд има закључен уговор.

naslovna.jpg (56 KB)

У случају да се нека здравствена услуга тренутно не може урадити у Болници или у Дому здравља Требиње, већ у некој другој установи, Фонд ће тада процијенити ситуацију и рефундирати та средства, наглашава Валерија Лакић руководилац филијале Требиње Фонда здравственог осигурања РС.

Како додаје, што се тиче чекања пацијената на рефундацију новца, Фонд је везан законским роковима који се не смију прекорачити. Сваки захтјев, појашњава, шаље се на стручно мишљење у медицински сектор у Бањалуку и рјешавају се један за другим у зависности од броја предмета, а на поврат новца, каже Лакић, најдуже се чека 15 дана.

„Број рефундација годишње зависи од тога да ли има лијекова на тржишту, да ли је тендер који је расписан прошао, посебно због проблема око процедуре набавке цитостатика, због чега су пацијенти принуђени сами да их купују. Ми се трудимо да одмах рефундирамо новац таквим пацијентима, да не чекају јер они нису криви због ситуација које се дешавају на нивоу државе БиХ. Фонд РС не може утицати на набавку тих лијекова, али можемо и трудимо се да им новац одмах рефундирамо, с обзиром да смо веома упознати колико су ти лијекови скупи, а неопходни за лијечење таквих пацијената“, напомиње Лакић.

Руководилац требињске филијале ФЗО РС наглашава да је сарадња Фонда са свим здравственим установама на подручју Херцеговине, у пет Домова здравља и двије Болнице веома коректна и да се било какав проблем заједнички рјешава. Примарни интерес свих је, истиче задовољан пацијент.

valerija-lakic.jpg (46 KB)

Валерија Лакић

„Иста ситуација је и када је ријеч о лијековима, односно болничкој листи лијекова. Ако у датом тренутку није било неког лијека у болници, онда ова установа пацијенту даје потврду са којом он без икаквих проблема може поднијети захтјев да му се та средства рефундирају. Постоји позитивна листа, односно лијекови који се издају на рецепт, затим листа лијекова који се аплицирају Дому здравља и болничка листа која се даје пацијентима за вријеме лежања у болници. Фонд, као медицински сектор који води рачуна о томе, већину обољења покрива основним лијековима, како у болницама и у домовима здравља, тако и на позитивној листи гдје се лијекови издају на рецепт“.

Како подсјећа, држава је дужна да води бригу о пронаталитетној политици, те у том смислу већ годинама проводи бесплатно лијечење трудница и породиља до годину дана породиљског боловања, које су ослобођене свих трошкова у здравственој заштити и не плаћају партиципацију.

Лакић додаје да веома често Фонд има проблема око захтијева пацијената за лијечењем у иностранству, те наглашава да је осигураницима РС омогућено лијечење само у установама са којима ФЗО РС има закључене уговоре, односно тамо гдје пацијента пошаље комисија Фонда.

„Наше најближе установе су Болница у Фочи и Невесињу у којима се раде операције какве се изводе и у Београду, а за даље центре имамо транспорт у хитним случајевима. Иако са Болницом у Подгорици немамо закључен уговор, то нам је најближа установа у коју шаљемо пацијенте са можданим инфарктом, пријевремено рођену дјецу и тешке саобраћајне удесе. Такође, Хеликоптерски сервис РС је на располагању и ми здравствену заштиту можемо пружити нашим становницима у било којем моменту и на адекватан начин. Међутим, вјероватно је здравствена просвијећеност још увијек недовољна и на томе треба што више радити“, закључује Валерија Лакић, руководилац филијале Требиње Фонда здравственог осигурања РС. 

Др Љубица Миљановић, вршилац дужности директора Болнице Требиње, сматра да је пресудна комуникација између пацијената и медицинског особља.

bolnica-trebinje.jpg (150 KB)

„Неадекватна комуникација некада нам ствара велике проблеме, па доприноси и негативном утиску о здравству у Требињу. Често слушам притужбе људи и зато сам одвојила вријеме за све пацијенте који имају било какве примједбе на наш рад, да се слободно закажу сваке друге сриједе у мјесецу, од 10 сати ујутру и дођу код мене да разговарамо, јер нема недодирљивих и свака се ситуација може ријешити. Овим желимо да уважимо њихово незадовољство и сугестије како бисмо поправили и унаприједили рад, а и казнили оне који су направили пропуст“, истиче др Миљановић.

Како наглашава, требињска Болница, као установа која постоји деценијама, пружа континуирану медицинску заштиту грађанима Требиња и цијеле Херцеговине 24 сата дневно.

„То значи да у сваком тренутку имамо приправне све службе. Иначе, наши неуролози од прије два мјесеца раде савремени приступ терапији можданог удара са минималним неуролошким испадима као посљедицама. Већ дуго на Офталмологији са спољним сарадницима радимо фацо операције очног сочива. Пулмолози, поред збрињавања пулмолошких обољења, бронхоскопски дијагностикују карциноме плућа. Спољни сарадници и наши специјалисти ОРЛ, урологије и гинекологије раде веома сложене онколошке операције. На нашој Радиологији прије пола године дијагностификован је почетни карцином дојке, оперисан на нашој Хирургији и лијечен на нашој Онкологији, која нажалост збрињава све већи број пацијената са најтежим малигним обољењима. Од прије два мјесеца имамо заједничке велике визите гдје начелници свих одјељења заједно, од првог пацијента на Хирургији до посљедњег на Пулмологији обиђу и прегледају сваког хопитализованог пацијента“, истиче вршилац дужности директора требињске Болнице, додајући да сваки пацијент захтијева мултидисциплинарни приступ, за шта је пресудан тимски рад.

Како др Миљановић прецизира, неопходно је унаприједити систем финансирања и прилива средстава у ФЗО РС како би пацијенти добили најскупље лијекове, поготово када се ради о изузетно скупој биолошкој терапији малигних обољења. Веома  важном издваја и добру сарадњу Болнице Требиње са примарном здравственом заштитом Дома здравља, чији доктори, наглашава, свакодневно обављају велики број прегледа и пацијентима су увијек на располагању.

draskovic-bosnjak-mijanovic.jpg (23 KB)

Др Бранка Драшковић, др Татјана Бошњак и др Љубица Мијановић

У Дому здравља Требиње доступни су прегледи доктора породичне медицине, стоматологије, специјалиста гинекологије, педијатрије и физијатрије, као и прегледи у служби Хитне медицинске помоћи у случају ургентних медицинских стања. Сви осигурани пацијенти за све прегледе плаћају само трошкове партиципације. 

„У служби породичне медицине преглед доктора износи једну марку, специјалисте 1,50КМ, а гинеколога 3,00КМ, изузев за категорије које су ослобођене плаћања партиципације. Плаћање прегледа код породичног љекара за сва осигурана лица која нису ослобођена плаћања партиципације, регулисано је Одлуком о партиципацији и Цјеновником здравствених услуга ФЗО РС. Износ плаћене партиципације зависи од једне или више услуга које су пружене пацијенту и прописан је Цјеновником здравствених услуга“, објашњава директор Дома здравља Требиње др Бранка Драшковић, додајући да је овај цјеновник транспарентан, те да се изузев у свакој ординацији може наћи и на званичној страници ФЗО РС.

Како истиче, свака наплаћена марка прође кроз увезан систем како би се имао апсолутан увид у преглед и уплату и тачно се зна које услуге су урађене, а пацијент добије уредан рачун, одштампан са печатом. Када је ријеч о страним држављанима, појашњава, уколико су осигурани, а међународним споразумом није другачије одређено, имају иста права и обавезе као и осигураници РС и њихово осигурање регулисано је законом.

„ФЗО РС подноси пријаву о здравственом осигурању у јединствени систем регистрације, контроле наплате доприноса које води Пореска управа РС за лица која се лично укључују у обавезно здравствено осигурање. Страни држављани, који су по Закону о здравственом осигурању осигурани, да ли као супружници, запослени или са привременим боравком, имају једнака права и плаћају партиципацију. Ко нема услове за осигурање, што је опет регулисано Законом о здравственом осигурању који подноси ФЗО, и у Дому здравља и у Болници плаћа пуну цијену прегледа. Од 19. новембра текуће године, на снагу је ступио нови Закон о измјенама и допунама закона о здравственом осигурању, у коме стоји да су страни држављани до 26 година старости, студенти који се школују на територији РС, потпуно ослобођени плаћања партиципације“, наводи Драшковић. 

У зависности са којом државом је ФЗОРС склопио споразум о здравственом осигурању, како каже, страни држављани у РС уколико посједују болеснички лист, такође имају статус осигураних лица. Такви пацијенти, што се тиче Дома здравља, могу бити здравствено третирани само у служби Хитне медицинске помоћи. Код породичног љекара не могу се прегледати јер нису регистровани.

„Имаоци болесничког листа плаћају само партиципацију, међутим пракса је да људу углавном не доносе ино образце. Тада је поступак такав да наша установа страном држављанину без болесничког листа наплати пуну цијену прегледа. Након тога, пацијент има право да та средства рефундира када дође у своју матичну државу. Значи, ми наплаћујемо пуну цијену само када пацијент нема ино образац, а у супротном га третирамо као нашег осигураника, и то само у случају хитних стања“, каже др Бранка Драшковић, директор требињског Дома здравља.

dom-zdravlja-trebinje.jpg (115 KB)

Како ова процедура изгледа у пракси, објашњава специјалиста породичне медицине Татјана Бошњак и начелник Породичне медицине Дома здравља Требиње.

„За наше осигуранике породични љекар изда ино образац који лице носи у наш фонд на овјеру. У случају потребе за хитном медицинском помоћи са овим обрасцем, односно болесничким листом наш осигураник може се прегледати у другој земљи са којом наша земља има потписан споразум. Исто је и са страним држављанима који се код нас прегледају. Такође, људи са стране и без ино обрасца могу се прегледати и у Дому здравља и у Болници, с тим да тада плаћају пуну услугу за преглед, чија цијена је одређена цјеновником ФЗО РС“.

Кад је ријеч о лијечењу наших пацијената изван Требиња а на територији РС, др Бошњак каже да је ФЗО РС омогућио нашим осигураницима да било коју врсту операција или лијечења широм Српске могу да добију на основу болничке упутнице љекара породичне медицине, те да за то не постоје никакве комисије. Што се тиче лијечења изван наше Републике, процедура је другачија.

„Стања за лијечења изван РС породични љекар упућује на комисију, на приједлог углавном специјалисте, који је процијенио да пацијент мора да иде изван РС. Напомињем да на сајту ФЗО РС јасно стоји која то обољења не могу да се лијече у Републици Српској. Комисија која засједа у Бањалуци доноси одлуку и рјешење Фонда на основу кога породични љекар пацијенту даје упут да се лијечи изван РС. И то је врло јасно и прецизирано. Иначе, ово се тиче само јавних здравствених и приватних установа са којима наш Фонд има потписан уговор о здравственом осигурању, то је услов. У супротном, ако наш пацијент нема рјешење ФЗО РС онда све трошкове лијечења сноси сам. У пракси, наши пацијенти су највише окренути Болници Требиње која пружа широк спектар услуга, а за оно што овдје не може да им се пружи, пацијент може да изабере неку другу установу у оквиру РС у којој жели да иде и добиће упут за даље лијечење“, наглашава др Бошњак.

Из дугогодишње праксе породичне медицине, др Бошњак напомиње и да се у Дому здравља обавезно заказивање прегледа не односи на хитне случајеве, али да је по сваком другом питању неопходно ради бољег пружања услуге.

„Сестре обављају тријажу пацијента и тачно се зна ко мора увијек и одмах бити примљен. Још увијек постоји 30 одсто пацијената који могу, а не желе да се закажу, иако је заказивање прегледа веома важно. Пацијенти тада мање чекају, а љекари имају више времена да им се адекватно посвете. Код породичног доктора се остварује највећи број контаката пацијента са једним љекаром. Добијамо информације од непроцјењиве вриједности, као што су фактори ризика, стил живота, економски услови живота и друго, које затим дијелимо са колегама са секундарног нивоа, односно из Болнице“, наглашава начелник Породичне медицине др Татјана Бошњак, додајући да само заједничким уважавањем једних према другима, бригу о здрављу можемо подићи на виши и квалитетнији ниво.

 

Ко је ослобођен плаћања партиципације?

Директор Дома здравља Требиње др Бранка Драшковић истиче да су осигурана лица тј. категорије ослобођене плаћања партиципације регулисане чланом 53. Правилника о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту прописаном од стране ФЗОРС и ослобођени су у сљедећим случајевима:

„Лица старија од 65 година и млађа до 15 година старости, корисници личне и породичне инвалиднине по Закону о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца, затим трајно добровољни даваоци крви са преко 10 давања и ДДК са мање од 10 давања под условом да од посљедњег давања није прошло више од годину дана. Партиципација се не плаћа ни приликом превентивних прегледа као мјера превенције и раног откривања болести, нити приликом прегледа и савјетовања у сврху планирања породице, прекида трудноће из медицинских разлога, као и цјелокупна здравствена заштита за вријеме трајања трудноће, порођаја и за вријеме трајања материнства до 12 мјесеци послије порођаја, односно за близанце и свако треће и наредно дијете у трајању од 18 мјесеци након. Плаћања партиципације ослобођена су и лица обољела од менталних болести и то строго психоза, лица обољела од ријетких болести, те медицинска стања за лијечење и компликације настале од основне болести: малигне болести, хемофилија, дијабетес, епилепсија, мултипла склероза и друге.                                             

У случају лица која су ослобођена плаћања партиципације по основу одређене болести, када дођу код љекара за неко друго стање, на примјер упалу грла, за тај преглед сносе трошкове партиципације. То је можда мало збуњујуће за пацијенте, али Фонд је то јасно прописао“. 

 

Измиривањем обавеза побољшати здравствену заштиту

„Биолошке терапије, односно нове лијекове за обољеле од карцинома које имамо, ФЗО РС је принуђен да ставља на листу чекања, јер Фонд може да плати само одређени број тих терапија. Нажалост, нису доступне свим пацијентима због пуњења буџета у Фонду, тј. неуплаћивања доприноса. Овим путем апелујем да се плаћање доприноса обавља редовно, како би било више новца, а самим тим осигурана и боља здравствена заштита, као и свугдје у свијету. Тако ћемо олакшати пацијентима којима је ова терапија неопходна“, наглашава Валерија Лакић руководилац филијале Требиње Фонда здравственог осигурања РС.

 

Правила јасно дефинисана

„И Болница и Дом здравља Требиње су дужни да се придржавају свих правилника и подзаконских аката које пропише ФЗО РС, с обзиром да смо са ФЗО РС потписали уговор о финансирању примарне тј. секундарне здравствене заштите. Међу њима је и цјеновник здравствених услуга који осим пуне цијене сваког прегледа и сваке услуге садржи и партиципацију. Висину партиципације је прописао Фонд. У  Одлуци о партиципацији је образложено у ком износу од пуне цијене неког прегледа или услуге партиципира пацијент, односно колики је износ партиципације. Партиципацију плаћају сви осигурани пацијенти који не спадају у неку од ослобођених категорија. Фонд одређује и обим осигураних лица, односно ко је а ко није осигуран, а наши доктори и сестре само поступају на основу статуса пацијента који му додијели ФЗО РС, јер то није у нашој надлежности. Болеснички лист је потврда коју сваком осигуранику издаје, односно овјерава матични Фонд, дакле држављанима РС наш Фонд. Са овом потврдом кад оду у иностранство, и то само у земље са којима наша држава има потписан споразум о међународној сарадњи, имају статус осигураног лица“ објашњава Радован Тодоровић, стручни сарадник за економско финансијске послове Дома здравља Требиње.

 

Неадекватан возни парк Болнице Требиње

„Болница Требиње констанстно обавља много транспорта пацијената, али наш возни парк је стар 50 година. Таква возила нису сигурна ни за наше пацијенте, а ни за особље које их превози. А када је хитна ситуација ми смо дужни, то је наша морална и хумана обавеза да пацијенте безбједно превеземо на одређено одредиште, како би били адекватно лијечени. Дајемо све од себе да увијек и свакоме будемо на услузи, али зарад добробити и сигурности наших пацијената ново возило нам је неопходно“, каже др Љубица Миљановић вршилац дужности директора Болнице Требиње.