Почетком марта прошле године група студената са три требињска факултета покренула је занимљиву идеју основавши „Студентски културни центар“. Млади људи препуни елана и свјеже енергије одлучили су да је вријеме, макар и на овај начин, да проговоре. Сугеришу, жеља им је да преко студентског удружења дјелују на пољу културе, умјетности, спорта и других активности и тиме дају допринос у граду.

 

skc.jpg (156 KB)

али смо са њих троје, Вањом Атељевић са Факултета за производњу и менаџмент, Катарином Пудар са Високе школе за туризам и хотелијерство и Николом Гајићем који је на мастер студијама Академије ликовних умјетности Требиње. Весели, симпатични и одлучни, углас говоре да су „функције“ предсједника и потпредсједника у њиховом случају више фиктивне. Важнија им је садржина од форме, као и да оно што су започели, прерасте у озбиљну причу, која ће доносити резултате. На првом мјесту, за младу популацију у Требињу.

Ако се узме у обзир да је Требиње студентски град, у којем већи дио године проводи будућа, али добрим дијелом већ сада и поприлична академска заједница, можемо констатовати да су ови ентузијасти учинили праву ствар.

За годину дана колико дјелује „Студентски културни центар“, успјешно су организовали низ интересантних догађаја. Намјерно не наглашавамо културних, јер се таква квалификација, у овом случају, подразумијева. Па и када се не ради о позоришној представи, изложби или концерту, већ једноставно о пошумљавању требињског крша или чињеници да без финансијске надокнаде група младих жели да дјелује, префикс културни неминовно лебди у сваком атому њихових замисли, које су посљедњих година, нажалост, скрајнуте са пута исконских вриједности.

Кажу нам да су им подршку при покретању „Студентског културног центра“ од почетка пружили поједини професори са Ликовне академије Требиње. Био је то пресудан тренутак, те су ставили тачку на неформалну причу и ударили печат једном новом поглављу.

„Њихове сугестије и подршка били су пресудни. Схватили смо да је нама као студентима потребно да се организујемо, како бисмо заједно успјешније дјеловали. Да је много лакше када наступамо заједнички, а не као појединци“, уводи нас у причу Вања Атељевић, предсједник требињског „Студентског културног центра“.

Како наставља, жеља студената који су у великом броју настањени у Требињу је да се баве активностима потребним управо младима.

„Све што смо до сада организовали, неких десетак догађаја, било је добро посјећено. Ми смо задовољни, али сматрамо да увијек можемо боље и више и трудимо се да такав концепт задржимо. Стално нешто реформишемо, прихватамо све идеје и што их је више то је боље. Успијевамо да нађемо начин да се организујемо, да пружимо квалитетне садржаје у којима могу да уживају сви људи добре воље“, напомиње Вања, додајући да их охрабрује чињеница да су до сада свугдје наишли на подршку, како од Градске управе, која им је обезбиједила новац за оснивање удружења, тако и од других организација и спонзора из Требиња.

„Студентски културни центар“ Требиње тренутно има двадесетак чланова. Надају се да ће их убудуће бити више. Да би тај примарни задатак остварили, како нас упознаје Катарина Пудар, веома им је важна сарадња са људиима који дијеле и подржавају идеју развоја овог Центра.

„Поента комплетне наше замисли је размјена мишљења и познанства са онима који, попут нас, хоће да раде, да се покрену, да допринесу. Све различитости су добродошле и нама је драго да број заинтересованих за сарадњу са нама расте. Проблем нам не представља број чланова, напротив, колико год да их имамо, добро је. Наша тежња превасходно је да младе мотивишемо да се извуку из апатије и почну више да размишљају о окружењу и на који начин бисмо заједно могли да побољшамо много тога“.

skc-2.jpg (107 KB)

Надовезујући се на Катаринину причу, Никола Гајић, потпредсједник „Студентског културног центра“, објашњава да редовне чланове на окупу држи идеја што желе да раде исте ствари. Уз много обавеза на предавањима и испитним роковима настоје, каже, да ураде и више него што могу.

„Имамо чланарину, али смо и даље непрофитна организација. Па ипак, испуњава нас могућност да будемо дио неке нове приче. Мени конкретно значи прилика да се и сам покренем, али и да у том смјеру крену и други. За непуну годину дана постојања радује нас да је све што смо осмислили имало одјека и оставило трага. Повратне реакције и одзив били су одлични, чак изненађујући. Било је посјећено и више него што смо мислили, а највише нас је одушевило што је било свих генерација!“

Напомиње да је идеја о оснивању СКЦ – а начин да се приђе младим људима како би се активирали, промијенили угао гледања и освијестили да је култура од велике важности, како би се изградили у квалитетне личности.

„Растужује ме чињеница што је међу омладином заинтерсованост за културна дешавања у граду сведена на минимум. Можемо рећи и да јесте и да није ствар у садржајима који се презентују у Требињу, односно изнова тражити изговоре. Управо из тог разлога, да бисмо заједно нешто промијенили, основали смо 'Студентски културни центар'. Имамо разне планове и идеје, али ће нам бити потребно вријеме док се не створе нове или не промијене устаљене навике код младих“, рече нам Никола, напомињући да би им све много лакше било када би имали адекватан простор у којем би могли да се окупљају и раде.

А замисли свакако имају. Преко студентских дана, омасовљавања догађаја различитог карактера током цијеле године, посебно зими, до сарадње са другим студентским организацијама. Све би то овим надахнутим младим душама било много једноставније када би у неком угодном кутку, ни премалом ни превеликом, али пристојном и достојном амбиција једне младости могли да реализују.

Сјетимо се само новембра мјесеца прошле године, када су управо они својом снагом, у акцији „Пошумимо шумом шуму“ посадили укупно 700 садница црног бора у кршу изнад насеља Гучина. Или можда, у њиховој организацији, вечери stand up комедије, изложби у Требињу и Мостару, али и концерата на којима су прилику дали требињским бендовима да се искажу.

posumimo-sumom-sumu-2.jpg (278 KB)

„Акција пошумљавања је по нама, најупечатљивија јер је највише одјекнула. Поред нас студената, учествовали су професионалци и подмладак Црвеног крста Требиње, средњошколци и неколико професора. Саднице смо добили од Центра за газдовање кршем Требиње 'Шуме Српске', који су нам обезбиједили алат и стручну помоћ да све посадимо. Ова акција нам много значи јер ће моћи да се види и годинама касније, што и јесте наша тежња да ово што смо започели траје. Охрабрује нас што смо до сада наилазили на људе отворених руку. Имамо пуно тога да кажемо и пружимо и у том смислу бисмо жељели да имамо наш простор за 'Студентски културни центар'. Тада би се за нас конкретно знало да постојимо и могли бисмо озбиљније да радимо, чак и да отворимо радна мјеста за студенте“, закључују Вања, Катарина и Никола, подсјећајући да се за сада, углавном финансирају од чланарина, које, додају кроз смијех „редовно касне“, те на тај новац не могу увијек рачунати.

Међутим, такво стање ствари нимало их не спутава да креативност преточе у конкретне садржаје. Први опипљив и важан догађај у овој 2020. години предстоји им већ у марту, када ће СКЦ Требиње прославити први рођендан. У шали рекоше „нисмо још течно проговорили“. Ми, потпуно озбиљни констатујемо да зато јесу сигурно и стабилно проходали. А снага тог корака, љепота духа и неискварена мотивисаност ове младости, толика је да се усуђујемо да вјерујемо како је ово тек почетак универзалне приче, чија би свеприсутност могла да надјача ехо колективне свијести о поимању младог човјека данас, човјека са ставом и наумом вриједних сваке пажње!

 

Више садржаја за младе

„Чланови Студентског културног центра Требиње су студенти не само из Херцеговине, него и из Црне Горе и Србије. Сви волимо Требиње. Ово је прелијеп град за живот и наша је жеља да се млади овдје задрже. Зато је потребно омогућити више садржаја. Не треба нама стање какво је у великим градовима, али нам треба избор. Да бисмо то имали, потребно је да се организује мало више садржаја током цијеле године, а не већином све сконцентрисати у љето. Иако је доста тога смјештено у главне и веће центре свуда по региону, мислимо да Требиње у свом духу и амбијенту може да пружи много више за нас младе. Сви смо ми различити и свако има свој укус, али када би садржај био разноврснији вјерујемо да би нам и позориште и биоскоп, концерти и изложбе, књижевне вечери и много тога било посјећеније. Самим тим и младима би било занимљивије“, сагласни су студенти у Требињу.

 

Вриједности важније од материјалних

„Нама у статуту стоји да је мисија СКЦ – а да створимо здравије навике у коришћењу слободног времена код младих, али генерално и код свих осталих. Најважнији циљ нам је да покренемо студенте, а затим и све оне који као да су заборавили многе једноставније и значајније вриједности у односу на новац. Наше главно опредијељење је да студенте за почетак мотивишемо у комуникацији са нама, а онда и повезивању са другим факултетима изван Требиња. Тада бисмо, попут сличних оваквих центара широм региона, неких и са дугогодишњом традицијом, могли да учинимо много више и за младе, али и за град у цјелини. Свим срцем смо у овој причи и настојаћемо да пројекте, којих имамо пуно, и остваримо“, став је Вање, Катарине и Николе, испред „Студентског културног центра“ Требиње.