IMG_20230927_110337.jpg (377 KB)

У згради требињске градске управе, данас је у организацији Фондације „Женски центар“ из Требиња, представљен пројекат „Женске грађанске друштвене организације - уједињене против насиља у породици у БиХ“, који реализују са Министарством иностраних послова Kраљевине Холандије, а у оквиру МАТРА програма.

Један од пројектних циљева је, како је наведено на прес конференцији, јачање и изградња капацитета 13 специјализованих невладиних организација распоређених широм БиХ, које пружају подршку жртвама породичног насиља при прикупљању и евидентирању података о случајевима насиља.

Љиљана Чичковић, директор Фондације „Женски центар“ је истакла да ће то бити учињено кроз обуке, кориштење СОС апликације, успостављења умрежавања и синергије у раду женских организација те израде база података.

„Циљ нам је да успоставимо јединствени регистар и базу података о насиљу, а то ће бити публиковано и креирано као политике у „Полицy“ документу“, истакла је она.

Kроз овај пројекат важно је и омогућити доступност услуга жртвама породичног насиља путем СОС апликације.

„ Путем ове апликација жртве породичног насиља, користећи чет опцију, могу да комуницирају с организацијама које су профилисање за пружање помоћи жртвама. На тај начин могу добити психолошку, правну помоћ, остале информације али и пријавити насиље. Ова апликација је бесплатна, преко „паник“ тастера жртва може да пошаље поруку са својим подацима, након чега оператер мора да пријави насиље полицијској станици. Очекујемо и подршку друштвено одговорних предузећа на чијим производима, које најчешће користе жене, јер су оне у највећем броју жртве насиља, би писали сви важни подаци о СОС апликацији “, појаснила је она.

Истиче да је до сада путем ове апликације пријављено свега шест случајева насиља у породици у Херцеговини.

„То је забрињавајуће, и то је био мотив за све нас, да додатно приближимо ову апликацију онима којима је, заиста, потребна“, каже Чичковићева.

Овај пројекат ће трајати до 31. августа 2025. године.