IMG-c8ca2fe3d1609ddda56e7785adb3dade-V.jpg (116 KB)

„Женски центар“ Требиње данас је у Градској управи представио пројекат „Мрежна платформа актера из институција субјеката заштите, женских организација и појединки за борбу и превенцију насиља у породици у Републици Српској“, који је подржао Канадски фонд за локалне иницијативе.

Директорица „Женског центра“ Требиње, Љиљана Чичковић казала је да је прошле године усвојен и постао правоснажан Закон о заштити од породичног насиља.

„Проблем настаје код имплементације и примјене овог закона, јер је изазвао доста конфузије. Кроз овај пројекат смо жељели да урадимо истраживање, јер је процјена ризика у ситуацијама насиља у породици од великог значаја како за жртву, тако и за њену околину. Такође, едуковаћемо двадесетак организација које немају у фокусу насиље у породици, да бисмо се приближили свим заједницама и да свака жртва има доступне информације о насиљу и начину заштите“, објаснила је Чичковић.

Она је напоменула да се број случајева насиља у породици повећава и то за 13% у односу на претходне године, а томе у прилог иду и подаци из Полицијске управе Требиње.

„У претходној седмици ПУ је пријављено 5 случајева насиља, а игром случаја ниједна породица од тих 5 се нама није обратила за помоћ. Услијед пандемије короне, повећан је број случајева насиља, главни узрочници су фрустрације и незадовољство које се искаљује на тај начин. Жртве се, према статистици, обрате 7-8 пута за помоћ прије него донесу одлуку да изађу из насилне породице. За 19 година рада имали смо само један случај пријаве психичког насиља, што говори о томе да оно није препознато као  тежак облик насиља, иако је он по нама најтежи“, истакла је Чичковић.

Директорица се осврнула и на пројекат сигурне куће у Требињу за који, како каже, има чврста обећања већ неко вријеме.

„До овог момента имамо локацију, пројекат је ушао у урбанистички план и добијене су одређене дозволе. Оно што је најбитније јесте скупљање средстава за њену изградњу и то још увијек није покренуто. Нама најближа сигурна кућа је у Бањалуци и овај пројекат је неопходан нашем граду“, казала је Чичковић.

Никола Деретић, правник „ Женског центра“ Требиње рекао је да се насиље у породици најчешће завршава разводом.

„Ми жртве насиља упутимо у сву законску процедуру и охрабримо их да не одустају од намјере да изађу из насилне породице. Имамо мали вакуум простор између Кривичног законика РС и Закона о заштити од насиља у породици, тако да судије још увијек суде по Кривичном закону којим није свака пријава насиља у породици кривично дјело“, додао је Деретић.

Овај пројекат се реализује од 6.октобра ове године, до краја фебруара 2022.