ZIJAH.jpg (269 KB)

Вечерас је пред публиком Културног центра Требиње глумац и редитељ Зијах Соколовић извео ауторску представу „Лијево, десно… глумац“.

Прослављени глумац је на хумористичан начин указивао је на то како је бити умјетник у животу јер су наше свакодневне обавезе, заправо, наше улоге баш као и у позоришту. У својој монодрами он објашњава „улоге“ које играмо у животу, наш однос према њима и да ли нас оне беспотребно исцрпљују и краду нам вријеме.

„Представа је настала прије неких осам година у Бечу на једном тимбилдингу када је IBM прослављао свој јубилеј. Тада сам изабран као један од стотину успјешних људи различитих занимања и требало је да упознам људе са својим процесом размишљања у току стварања представе. У том тренутку дошли смо до једног врло битног сегмента, а то је питање времена. Кад радимо неку представу, ствари које се тичу текста и режије морамо посматрати објективно. То значи и да систем у ком живимо данас не треба да посматрамо субјективно јер ћемо тако само изгубити вријеме“, рекао је Зијах Соколовић.

Вечерас је постепено уводио гледаоце у причу својим предавањем о позоришној умјетности. У улози предавача, глумца, помало психолога и филозофа, Зијах Соколовић из угла пажљивог посматрача сагледава свакодневицу обичног човјека.

„Цивилизација је почела са позориштем и са представљањем, са људима који су неким другим људима хтјели нешто да кажу – шта мисле или осјећају. Ми и данас живимо позориште. Начин показивања емоција је и суштина позоришта. Тако и људи који се данас баве политиком показују шта мисле или осјећају према нама, а ми то озбиљно схватамо зато што у суштини позоришта глумац глуми да је нешто што заправо није. Гледалац вјерује да је истина то што он глуми. Е, ко се осјећа прозваним у позоришту, значи да је глумац у ангажману“, сматра Соколовић.

Zijah 1.jpg (304 KB)

Чувени глумац је од почетка представе успоставио присан однос с гледаоцима. На духовит начин, изузетном наративношћу и шармом, покретима и мимиком све вријеме држао је њихову пажњу и мамио искрене аплаузе. На самом крају поручио је: „Ако смо сви ми глумци, а јесмо, пробајмо да од свог живота направимо добру позоришну представу“.

Са Зијахом Соколовићем разговарала Влатка Мусић.