333303_1 SARAJEVO | Predstavničko vijeće Parlamentarne skupštine BiH potvrdilo je na današnjoj sjednici imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.
U jednoipočasovnom obraćanju poslanicima Zvizdić je navjiše govorio o reformama.Prije svega o reformama koje će BiH pokrenuti na evropskom putu,zatim o reformi javne uprave,te socijalnim i ekonomskim reformama.
,,Da bi se Savjet ministara BiH bavio neophodnim reformama neophpdna je politička stabilnist i unutrašnji dogovor'',kaže Denis Zvizdić i dodaje:
,,Stanje u kojem je BiH bila protekle 4 godine ne smije se ponoviti. Volja za punim angažmanom onih koji će obavljati funkcije u izvršnoj vlasti i volja koja je iskazana kroz izjavu Predsjedništva BiH i potpisane programske ciljeve parlamentarne većine,na neki način budi nadu i optimizam da će ovaj put biti drugačije''.
Poslanik SDS-a u Predstavničkom vijeću Aleksandra Pandurević ističe da je od izuzetne važnosti što je Zvizdić u svom ekpozeu jasno rekao da Savjeta ministara neće preuzimati nadležnosti koje mu po ustavu ne pripadaju.
,,Time se ralaksiraju odnosi i atmosfera unutar BiH'',smatra Pandurević.
Opozicione stranke iz Federacije BiH zamijeraju Zvizdiću što je u ekspozeu malo pažnje posvetio NATO integracijama BiH,i ističu da je ekspoze sveobuhvatan ali će ga biti teško realizovati.
,,Predsjedavajući najavljuje formiranje novih institucija i biće zanimljivo vidjeti kako će njegovi partneri iz republike srpske na to reagovati'', ističe poslanik SDP-a Saša Magazinović.
,,Nećemo ulaziti u nadležnosti entiteta'', poručuje Denis Zvizdić i dodaje da će Savjet ministara maksimalno koristiti nadležnosti koje ima po Ustavu BiH.
Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su sjednicu prije izlaganja Denisa Zvizdića jer ni danas nije prihvaćen njihov prijedlog za smjenu predsjedavajućeg Vijeća Šefika Džaferovića,zbog,kako tvrde prikrivanja ratnog zločina nad Srbima,za šta je po njihovom mišljenju dokaze iznio bivši potpredsjednik Federacije Bih Mirsad Kebo.
Ni delegati ove dvije stranke u Vijeću naroda nisu bili konstruktivni pa je na njihov zahtjev konstitutivna sjednica Vijeća naroda odgođena za ponedeljak,kako bi navodno klub Srba postigao jedinstven prijedlog za srpskog člana Kolegija.
Na pitanje u čemu je problem,kada su na sjednici prije 15 dana tvrdili da su spremni za izbor rukovodstva,šef kluba srpskih delegata Sredoje Nović odgovara da to nije tačno.
,,Nisam to tvrdio i nemojte insinuirati nešto što nije tačno,jer ja jako dobro pamtim šta sam rekao.To nije korektno.Uzmite snimak pa će te vidjeti šta je rečeno'', tvrdi Nović.
Poslušali smo gospodina Novića i pronašli snimak od 29.januara ove godne na kojem on,nakon prekida konstitutivne sjednice, jasno i glasno kaže: ,, Klub Srba je danas bio spreman da nastavi rad.Mi imamo kandidata za člana Kolegija''.
,,O kakvom jedinstvu pričaju u SNSD-u kada su prilikom izbora rukovodstva Kluba Srba na prošloj sjednici delegatima SDS-a jasno poručili da su manjina u Klubu, a predsjednik SNSD-a i dalje tvrdi da SDS i ostale članice Saveza za promjene ne predstavljaju Republiku Srpsku'', pita se Ognjen Tadić i dodaje da ga kolege iz SNSD-a i DNS uvjeravaju da će u ponedeljak podržati kandidtata SDS-a.
,,Sve je to samo novi pokušaj opstrukcije formitranja vlasti na nivou BiH.Potpuno je jasno da Radmanović,Nović i Rodić neće podržati ni kolegu Darka Babalja ni mene. Ali neka im bude.Iskoristili su još jedan mehanizam za odugovlačenje formiranja vlasti.Sada je jasno da se radi o zloupotrebama'',ističe Tadić i dodaje da se nada da će u ponedeljak konačno biti izabrano rukovodstvo Vijeća narda Parlamemtarne skupštine BiH, jer građani nikome nisu dali glas i povjerenje za blokadu procesa već se nadaju napredku,prije svega ekonomskom.

BNTV