Obećanje – ludom radovanje: Fabrika sintetičkih ulja Bileća

dodik tupanjac
BILEĆA l Uoči opštih izbora 2010. godine, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i američki biznismen, srpskog porijekla Branko Tupanjac, pompezno su najavili otvaranje 120 radnih mjesta, i postavili kamen temeljac za fabriku sintetičkih ulja u Bileći. Tada se sa ponosom govorilo o projektu vrijednom 11 miliona konvertibilnih maraka, gdje je vlada trebala uložiti nešto manje od polovine.
Čak se kroz medije provlačila informacija da je 8.5 miliona vrijedna oprema već nabavljena, dok je tada samo bilo preostalo napraviti objekat.
Govorilo se o izvozu na svijetsko tržište, proizvodnji ulja u vrijednosti oko 150 miliona KM, privlačenju brojnih investitora, i najbitnije-zapošljavanju i poboljšanju finansijske moći građana Bileće.
Dvije godine nakon ove bajkovite priče (2012.god, TV BN) oglasio se tada novopečeni načelnik opštine Bileća, Miljan Aleksić. On je tada bukvalno rekao: „Ja prosto sumnjam, a ne znam… Volio bi“, govoreći kako su slabe šanse za to, te da nije upućen u razloge propadanja ovog „velikog projekta“…
Fabrika je trebala početi sa radom još krajem 2011. godine, a pretvorila se u samo još jedno lažno predizborno obećanje… Danas kada krenete iz Bileće sa lijeve strane puta, možete vidjeti samo zidine, koje sada služe za navijačke grafite, i već standardne natpise za Hercegovinu: „Šešelj dolazi“.
Šešelj je došao, došao je i novi projekat: Henkel! Međutim, Henkel je počeo graditi i objekte, za razliku od fabrike sintetičkih ulja, pa se nadamo da će bar on dočekati svoje prve proizviode. Isto tako ostaje i nada da će raditi mladi i lošije situirani, a ne kako to već godinama ide, „mamini i tatini sinovi“, i „ljudi“ bliski političkim moćnicima!

bilecatraconlajn.blogspot.com